Peste 3.000 de hectare de culturi agricole din județul Iași sunt afectate de secetă

Peste 3.000 de hectare de culturi agricole afectate de seceta pedologică au fost identificate până acum la nivelului județului Iași. Situația este în dinamică, modificându-se de la o zi la alta, în funcție de comunicările transmise de la nivelul unităților administrativ-teritoriale.

”Până acum, au depus rapoarte operative pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică 15 unități administrativ – teritoriale. Comisia constituită prin ordin al prefectului a început să lucreze de săptămâna trecută. În primă fază, membrii comisiei își vor concentra activitatea pe evaluarea culturilor de toamnă, urmând ca într-o a doua etapă să treacă la evaluarea culturilor de primăvară. Ministerul Agriculturii a prelungit termenele pentru constatarea suprafețelor afectate de seceta pedologică, comisia urmând a avea activitate până la data de 15 decembrie 2022, inclusiv. Toate datele rezultate în urma activității comisiei vor fi transmise la Ministerul Agriculturii”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Comisia constituită prin ordin al prefectului este formată din trei reprezentanți din cadrul Direcției pentru Agricultură, Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și de la Primăria pe raza căreia se află terenul agricol.

Până la data de 4 iulie au transmis rapoarte operative pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică următoarele unități administrativ-teritoriale: Târgu Frumos, Ion Neculce, Cucuteni, Ruginoasa, Strunga, Bălțați, Sinești, Butea, Gropnița, Deleni, Dumești, Țuțora, Todirești, A. I. Cuza, Ipatele.

Comisia va întocmi procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, prin validarea și centralizarea datelor conținute în rapoartele operative realizate la nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență, evaluările urmând a fi realizate în prezența fermierului sau a reprezentantului acestuia.

Noile termene pentru constatarea suprafețelor afectate de seceta pedologică sunt:

  • pentru culturile din anul 2022 depunerea înștiințărilor scrise, de către utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost afectate foarte grav, se poate realiza până cel târziu la data de 1 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole;
  • procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până cel târziu la data de 15 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole;
  • rapoartele de sinteză se întocmesc până cel târziu la data de 30 august 2022 inclusiv, pentru culturile înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 decembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;