Autoritățile ieșene, pregătite să facă față secetei prelungite din județ

Prefectul Bogdan Cojocaru a declarat că în cazul în care seceta va continua să facă ravagii în județ, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) este pregătit să pună la dispoziția cetățenilor apa necesară pentru animalele din curțile cetățenilor.

„În cazul în care lucrurile se vor agrava, ISU este pregătit să facă transport de apă cu cisternele pentru asigurarea activităților pe care le desfășoară cetățenii în gospodărie”, a spus prefectul, care a adăugat că, în ceea ce privește asigurarea apei potabile, acesta va continua să fie furnizată de ApaVital după un program foarte bine stabilit.

„Au fost ceva probeleme în acest sens la Bivolari, însă împreună cu colegii de la Botoșani, situația acolo s-a remediat, iar locuitorii comunei beneficiază în prezent de apă potabilă”, a afirmat Bogdan Cojocaru.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a precizat că, pe termen scurt, singura posibilitate de a asigura furnizarea apei potabile către cetățeni, în condițiile în care seceta continuă în județ, o reprezintă restricționarea furnizării apei după un orar impus de ApaVital.

„A fost identificată această modalitate de a modifica programul de furnizare a apei, în sensul că există anumite comune în care furnizarea apei se face după program, altul decât 24 de ore din 24. Asta, pentru ca ApaVital să aibă la dispoziție măcar 6-8 ore pentru a putea umple din nou rezervoarele. Numai că este foarte importantă cauza pentru care apa din aceste rezervoare se consumă foarte rapid, pentru că în afară de consumul casnic, apa potabilă – și este foarte important de specificat acest lucru – este utilizată în gospodării și pentru a uda grădina sau alte culturi pe care cetățenii le au în jurul casei. Normal că, odată cu creșterea consumului, rezervoarele se golesc mult mai repede, iar ApaVital are nevoie de acest interval pentru a reumple rezervoarele . Neexistând alte surse, deocamdată, de a extrage apa din sol și de a o trata pentru a deveni potabilă, ApaVital se vede nevoită să recurgă la acest program de restricționare a furnizării apei potabile”, a mai spus prefectul.

În acest moment, în 17 comune din județul Iași, programul de furnizare a apei potabile este restricționat, iar peste 3.000 de hectare de culturi agricole sunt afectate de secetă.

Printre cauzele care au contribuit la deficitul de apă se numără seceta pedologică prelungită, consumul de apă în alte scopuri decât cel prevăzut în contractele semnate cu furnizorul, neracordarea consumatorilor la rețeaua publică de canalizare, precum și dimensionarea rețelelor după standarde tehnice învechite.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;