5:13 pm - Monday April 20, 9648

Aproape 17.600 de hectare de culturi agricole din județul Iași sunt afectate de secetă

Instituția Prefectului Județului Iași a anunțat luni, într-un comunicat, că în urma activității de inventariere a suprafețelor de teren care au avut de suferit de pe urma temperaturilor ridicate din ultima perioadă, aproximativ 17.600 hectare de culturi agricole din județ au fost afectate de secetă.

”Acestea sunt datele de la finalul săptămânii trecute. Raportările sunt realizate de către reprezentanții primăriilor și sunt transmise către comisia stabilită prin ordin de prefect. Conform datelor primite de la Direcția pentru Agricultură, au fost identificate la nivel local 12.700 hectare afectate de secetă la culturile de primăvară și în jur de 4.900 hectare la culturile de toamnă, centralizări realizate de 31 unități administrativ-teritoriale. Situația este în dinamică și se modifică în fiecare zi”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Comisia constituită prin ordin al prefectului își va desfășura activitatea până la data de 15 decembrie și este formată din trei reprezentanți din cadrul Direcției pentru Agricultură, Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și de la Primăria pe raza căreia se află terenul agricol.

Termenele pentru constatarea suprafețelor afectate de seceta pedologică sunt:

  • pentru culturile din anul 2022 depunerea înștiințărilor scrise, de către utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost afectate foarte grav, se poate realiza până cel târziu la data de 1 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole;
  • procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până cel târziu la data de 15 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole;
  • rapoartele de sinteză se întocmesc până cel târziu la data de 30 august 2022 inclusiv, pentru culturile înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 decembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;