Primăria așteaptă oferte pentru serviciile de consultanță în vederea modernizării depoului din Dacia

Până miercuri, 20 iulie, Primăria Municipiului Iași (PMI) așteaptă oferte de înscriere la licitația pentru servicii de consultanță pentru modernizarea Depoului Dacia și realizarea unei zone de acces între depou și podul peste pârâul Rediu, strada Strămoșilor și rond Dacia.

Procedura are o prevedere financiară de 600.000 de euro și este organizată pe platforma de licitații a Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD): https://bit.ly/3ANXhCV.

Modernizarea depoului din Dacia al Companiei de Transport Public a devenit prioritară și în contextul achiziției de către municipalitatea ieșeană, prin intermediul fondurilor europene, a 32 de tramvaie (Bozankaya și PESA) și a 44 de autobuze electrice.

Astfel, depoul va avea două spații de adăpostire, unul pentru 46 tramvaie, celălalt pentru 62 de autobuze electrice, în funcție de gabarit. Va fi primul depou din România, dar și din Europa de Est, construit pentru a fi independent energetic, astfel că toate capacitățile energetice vor fi asigurate de panouri fotovoltaice.

Totalul suprafeței pe care se va interveni este de 55.219 metri pătrați.

În planul municipalității, modernizarea depoului din Dacia va atrage și o serie de modificări în structura arterelor de circulație din zonă, prin realizarea unei conexiuni rutiere cu zona Complexului ERA prin prelungirea străzii Tabacului. Pe strada nou creată va fi construită și o cale de rulare a tramvaielor, cu plecare din Rond Dacia, iar trama stradală va fi modernizată.

Indicatorii tehnico – economici și studiul de fezabilitate ale acestui important obiectiv de investiții au fost votate de Consiliul Local pe 28 februarie 2022. Potrivit hotărârii Consiliului Local, valoarea totală a acestui proiect este estimată la circa 165,6 milioane de lei, fără TVA (196,8 milioane, cu TVA).

Depoul din zona Dacia va fi modernizat în baza unei finanțări realizate (parțial) prin creditul contractat în anul 2020 de la BERD.

Pe 4 octombrie 2021 Consiliul Local al Municipiului Iași a aprobat contractul de credit în valoare de 20.449.897,75 euro (100.000.000 lei) de la BERD. Finanțarea rambursabilă externă a fost aprobată pe 15 martie 2021 și de Comisia de Avizare a Împrumuturilor Locale din cadrul Ministerului Finanțelor.

Contractul de credit și contractul de garanție au fost semnate de primarul Mihai Chirica și reprezentanții BERD pe 21 octombrie 2021.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;