Expoziţie de arte vizuale la Muzeul Unirii

Muzeul Unirii invită publicul să viziteze în perioada 11 – 31 august expoziţia de arte vizuale „Time – Lapsed – Persons. DISENROLL LANDSCAPE project series, version.moskow”, semnată de J. M. Alonso-Calero (Spania).

Profesor la Universitatea din Málaga  –  Facultatea de Arte Vizuale, Departamentul de Arte și Arhitectură, José María Alonso-Calero (n. 1969, Málaga) are o activitate remarcabilă, printre  domeniile sale de interes numărându-se: realitate virtuală; new media; artă relațională, interactivă; politici referitoare la imaginea audiovizuală în raport cu mediul tehnologic implicat în practica artistică; videoart; artă instalativă. Doctor în domeniul Arte Vizuale (2015), membru în colective de cercetare universitare, autor al unor lucrări artistice finanțate de instituții prestigioase, a publicat numeroase articole de cercetare științifică în reviste de specialitate, fiind de asemenea membru în comitetul de redacție al Umática.

În prezent, dr. J. M. Alonso-Calero este cercetător invitat în cadrul Centrului de cercetare INNOVISART al Facultății de Arte Vizuale și Design, Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE) din Iași, ca beneficiar al unui grant acordat de către Universitatea din Málaga. Cercetările sale interdisciplinare focalizate pe problematica imaginii, realizate pe durata unor stagii de documentare efectuate în numeroase puncte de interes din Europa, America de Sud și Asia, s-au finalizat cu produse artistice și expoziții, o parte dintre acestea fiind valorificate și pe durata stagiului derulat la UNAGE Iași.

Una din direcțiile de cercetare artistică ale lui J. M. Alonso-Calero vizează investigarea spațiilor publice citadine de tranzit, aflate în relație cu fluxul uman cotidian, prin intermediul unui „aparat” de cercetare artistică vizuală, care produce imagini asociabile cu procesul imagistic post-fotografic. Au rezultat proiecte artistice numite Disenroll Boca (Buenos Aires, 2013), Time – Lapsed – Persons (Moscova, 2017), Durch – Gangs – Gebiete (Berlin, 2021), dintre care, al doilea, ce face obiectul prezentei expoziții, a fost realizat în metroul din Moscova, în data de 13 iulie 2017. Imaginile prezentate pe simeze (selecție) sunt însoțite de o carte de autor (photobook), ce conține integralitatea imaginilor proiectului, precum și suportul critic aferent.

Expoziția poate fi vizitată la Muzeul Unirii (str. Alexandru Lăpușneanu nr. 14), de miercuri până duminică, între orele 10.00 și 17.00.

Autorul va fi prezent pentru dialogul cu publicul, în zilele de 14 și 17 august, începând cu ora 12.00.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;