Roche lansează un test inovator ce permite diagnosticarea mai rapidă a virusului hepatitei C

Roche lansează pe piaţa din România un test inovator pentru diagnosticarea mai rapidă a infecţiei cu virusul Hepatitei C. Testul Elecsys HCV Duo este primul test imunologic complet automatizat disponibil comercial, care permite determinarea simultană și independentă a statusului antigenului și anticorpilor virusului hepatitei C (HCV) dintr-un singur eșantion de plasmă sau ser uman. Acest lucru înseamnă că testul poate fi folosit pentru a detecta stadiul incipient al infecției, precum și atunci când pacientul se recuperează de pe urma virusului sau prezintă semnele unei infecții cronice care poate duce la alte boli, cum ar fi cancerul de ficat.
Prin utilizarea dublei detecții a antigenului de bază al HCV și a anticorpilor împotriva HCV, testul Elecsys HCV Duo permite diagnosticarea mult mai precoce a infecției active cu virusul hepatitei C, prin comparație cu testele care detectează doar anticorpi, deoarece antigenul de bază apare la începutul infecției și este un marker al replicării virale în curs. Acest lucru poate duce la o intervenție timpurie pentru pacienți, la reducerea numărului de vizite la clinică necesare prelevării de probe pentru analize suplimentare și poate ușura o parte din povara testării asupra sistemului de sănătate.

„Odată cu îmbunătățirea screeningului pentru hepatită, sistemele de sănătate au posibilitatea de a elimina această boală prin îmbunătățirea serviciilor de prevenție, testare și tratament”, a declarat Thomas Schinecker, Director General al Roche Diagnostics. „Adăugarea testului Elecsys HCV Duo la portofoliul nostru de teste HCV poate ajuta în lupta pentru eliminarea virusului hepatitei C. Lansarea acestui test inovator de diagnosticare ce permite dubla testare a antigenului și anticorpilor, subliniază angajamentul nostru de a sprijini clinicienii și pacienții lor în reducerea impactului bolilor infecțioase, acolo unde este cel mai necesar.“
Prin depistarea și intervenția timpurie este posibil să le ofere pacienților îngrijiri adecvate mai devreme, să se oprească progresia bolii, precum și transmiterea și, eventual, să se reducă costurile inutile cu asistența medicală. Abordarea acestor factori este crucială în eforturile de eradicare a bolii.

Despre testul imunologic Elecsys HCV Duo

Elecsys® HCV Duo este un test imunologic pentru determinarea calitativă in vitro a antigenului de bază (HCV Ag) al virusului hepatitei C (HCV) și a anticorpilor împotriva HCV (anti-HCV) în serul și plasma umană. Testul, împreună cu alte rezultate de laborator și informații clinice, poate fi utilizat pentru a ajuta la diagnosticarea și depistarea infecției cu HCV. Testul poate fi, de asemenea, utilizat ca test de screening pentru a preveni transmiterea HCV la cei care primesc sânge, componente sanguine, celule, țesuturi și organe. Subrezultatele (HCV Ag și anti-HCV) au rolul de a ajuta la selectarea algoritmului de testare pentru confirmarea probelor reactive.
Metoda imunochimică cu electrochemiluminescență „ECLIA” este destinată spre a fi folosită pe analizoarele de imunologie cobas e 801 și cobas e 402.

Despre hepatita C
Hepatita C este o boală inflamatorie a ficatului cauzată de infecția cu virusul hepatitei C (HCV). Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 1,5 milioane de persoane au fost nou infectate cu HCV, în 2019[1]. Aproximativ 58 de milioane de oameni sunt purtători cronici ai virusului hepatitei C, iar cei mai mulți nu știu că sunt infectați3. Boala poate duce în cele din urmă la ciroză, insuficiență hepatică și carcinom hepatocelular, care împreună sunt responsabile pentru sute de mii de decese în fiecare an. Deși tendința de a aborda problema hepatitei virale este în creștere, progresele în ceea ce privește furnizarea de servicii sunt încă insuficiente. Doar 21% dintre persoanele care trăiesc cu infecția cronică cu hepatita C își cunosc situația. 9,4 milioane de persoane infectate cronic cu HCV primeau tratament la sfârșitul anului 2019, o creștere de 10 ori față de 1 milion de persoane care primeau tratament la sfârșitul anului 2015, însă gradul de acoperire cu tratament este de doar 13% din persoanele care au nevoie de tratament3. Cauzele de răspândire a hepatitei includ expunerea percutanată la sânge (de exemplu, prin folosirea în comun a acelor, echipamente medicale slab sterilizate, răni provocate de ace de seringă în asistența medicală, tatuaje /piercinguri neigienice, transfuzii de sânge/produse din sânge, hemodializă), transplanturi și grefe de organe și țesuturi, contact sexual sau prin transmitere de la o mamă infectată la făt[2]. Aceste populații sunt vizate de protocoalele de testare existente.
Având în vedere toate acestea, pentru a găsi populațiile afectate, se pune un accent mai mare pe creșterea accesului și utilizarea testelor de depistare pentru a reduce impactul virusului, precum și pentru a asigura o mai bună gestionare a bolii pentru pacienții cu rezultate pozitive la testul HCV

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;