Peste 54.000 de ieșeni și-au actualizat în acest an actele de identitate

De la începutul acestui an, Serviciul de Evidenţă a Persoanelor Iaşi (SEPI) a înregistrat un număr de 54.115 de cereri de eliberare a actelor de identitate, din care  49.048  pentru cărţi de identitate, 1.215 pentru cărţi de identitate provizorii şi 3.892 pentru vize de reşedinţă.

Principalele motive în baza cărora s-au eliberat noi acte de identitate au fost: expirarea termenului de valabilitate (26.670), schimbarea domiciliului (17.203), împlinirea vârstei de 14 ani (4.573) şi pierdere (3.366).

1.169 de acte de identitate au fost eliberate pentru cetăţenii români aflaţi în străinătate, care au obţinut actul de identitate fără a mai fi prezenţi personal ci prin împuternicit pe bază de procură specială.

Prin intermediul staţiei mobile au fost puse în legalitate peste 3.000 de persoane din localitățile arondate sau aflate în imposibilitatea de a se deplasa.

Doar în lunile iulie și august au fost primite 14.375 de cereri.

Cetățenii sunt rugați să verifice din timp perioada de valabilitate a actului de identitate. Cererea pentru un nou act se poate depune cu 6 luni înainte de expirarea valabilității. Reamintim, că în cazul expirării termenului de valabilitate a actului de identitate cetăţenii se pot prezenta să depună cererea cu cel mult 180 de zile înainte, dar nu mai puţin de 15 zile, pentru a solicita punerea în legalitate cu un act de identitate. În această situaţie, există posibilitatea păstrării de către titular a vechiului act de identitate aflat în termen de valabilitate, până la emiterea noii cărţi de identitate.

Reprezentanții Serviciului de Evidență a Persoanelor Iași au transmis o serie de recomandări pentru simplificarea procedurii de obținere a actului de identitate, după cum urmează:

– Pentru depunerea cererii pentru actul de identitate accesul se face pe bază de programare online – nu se mai eliberează bonuri de ordine. Programarea online este valabilă doar dacă a fost confirmată din emailul primit.

– Înainte de prezentarea la ghișeu să citească cu atenție lista actelor necesare.

– După depunerea cererii pot verifica online pe site dacă a fost soluționată astfel încât să se prezinte pentru eliberarea actului având certitudinea că acesta este emis.

– Taxele se pot achita în 3 modalități: online pe ghiseul.ro cu card bancar, prin SMS sau în numerar direct la sediul SEPI.

– Nu se primesc cereri pentru cartea electronică de identitate.

– Certificatele de stare civilă plastifiate sunt nule de drept.

– Persoanele care se află într-una din situațiile de urgență(motive medicale, deplasare urgentă în altă localitate sau în alt stat, susținerea unor concursuri de admitere sau examene, efectuarea unor operațiuni notariale/bancare, alte motive justificate) pot depune cererea și la Direcția Județeană de Evidență a Persoanelor Iași(cu sediul în municipiul Iași, Șoseaua Bucium nr. 80 NUMAI DUPĂ PROGRAMAREA PREALABILĂ LA NUMĂRUL DE TELEFON 0735.531.609 (zilnic între orele 10:00 – 13:00), cu mențiunea că, la momentul prezentării în ghișeu, este necesară prezentarea documentelor care justifică situația deosebită în care se află persoana în cauză.

Serviciul de Evidență a Persoanelor Iași deserveşte 610.000 de locuitori din municipiul Iaşi, precum și din alte 26 de comune arondate.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;