5:13 pm - Thursday April 19, 7427

Primul autobuz electric a ajuns la Iași. Următoarele două sunt așteptate în zilele următoare

Marți, 13 septembrie, la Iași a ajuns primul autobuz electric achiziționat de municipalitate prin intermediul fondurilor europene, urmând ca în următoarele zile, garajul Companiei de Transport Public (CTP) să fie dotat cu alte două autobuze ecologice.

Autobuzele sunt produse de firma Solaris Bus & Coach  din Polonia, contractul de achiziționare a mijloacelor electrice de transport în comun fiind semnat de primrul Mihai Chirica pe data de 15 aprilie 2021.

Firma Solaris este câștigătoarea licitației organizate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin care, grație fondurilor europene, în România urmează să ajungă 131 autobuze electrice, în lungime de 12 metri.

„Primii beneficiari ai acestor autobuze vor fi copiii pentru transportul de dimineață spre școală. Durează aproximativ 30 de zile până a le putea introduce în circulație. Mai avem de primit încă un lot de autobuze, am luat deja legătura cu producătorul SC BMC Truck&Bus SA, acestea fiind livrate anul acesta și cel viitor. Sunt 24 de unități de transport de dimensiuni reduse, de 10 metri lungime, care vor circula pe străzile mai înguste și în afara orelor de vârf pentru a mai economisi din consumul de energie electrică”, a declarat primarul Mihai Chirica, marți, într-o conferință de presă.

Unul dintre cele șapte loturi în care a fost împărțită licitația este destinat Municipiului Iași, care va beneficia astfel de 20 de autobuze electrice Solaris Urbino Electric nE12, șase stații de încărcare rapidă și 20 de stații de încărcare lentă.

Valoarea totală a proiectului este de 66.753.064 lei, adică circa 13,55 milioane de euro, iar contractul de finanțare a fost semnat pe 24 septembrie 2019.

Până la ieșirea pe trasee, autobuzele Solaris trebuie să parcurgă o serie de etape legale, proces care durează în jur de o lună: înscrierea la Registrul Auto Român, înmatricularea, instruirea personalului de mentenanță și a conducătorilor auto, probe în traseu, probe de încărcare, etc.

Autobuze de ultimă generație

Autobuzele Solaris Urbino Electric nE12 furnizate Iașului sunt de tip solo (nearticulate), cu planșeu jos (podea integral coborâtă), facilități pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, caroserie CE, echipate tehnic pentru operarea în relief predominant deluros, cu aer condiționat, sisteme de monitorizare, faruri și iluminat LED.

Autobuzele au lungimea de 12 metri, lățimea de 2,55 metri și înălțimea de 3,3 metri, viteza maximă de 70 km / h, o autonomie de 66 de kilometri și capacitatea de 82 de pasageri, din care 30 pe scaune și 52 în picioare.

Cele 20 de autobuze electrice vor deservi rutele 28 (10 autobuze): Rond Dacia – Piața Alexandru cel Bun – str. Pantelimon Halipa – Podu Ros – Târgu Cucu – Bulevardul Independenței – Bulevardul Carol I – Rond Triumf și retur și 36 (10 autobuze): Rond Dacia – Gară – Piața Unirii / Piața Mihai Eminescu – Copou – Breazu și retur.

Finanțarea proiectului este asigurată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, Axa prioritară 4 – „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile”, Prioritatea de investiții 4e – „Promovarea unor strategii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, în special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilității urbane multimodale durabile și a măsurilor de adaptare relevante pentru atenuare”, Obiectivul specific 4.1 – „Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reședință de județ prin investiții bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”.

Solaris este un producător puternic, recunoscut la nivel internațional: parte a CAF Group, fondat în 1996, cu peste 2.600 de angajați, peste 19.000 de vehicule vândute în 750 de orașe, din care 1.487 de vehicule în 2019, și peste 1.000 de autobuze electrice livrate în 86 de orașe din 18 țări.

24 de autobuze electrice de 10 metri

 

Grație aceleiași linii europene de finanțare, Municipiul Iași va beneficia și de 24 de autobuze electrice de 10 metri.

Contractul de furnizare a fost semnat de primarul Mihai Chirica pe data de 23 decembrie 2021 cu SC BMC Truck&Bus SA.

Proiectul include și construirea și punerea în funcțiune a șapte staţii de încărcare rapidă şi a 24 staţii de încărcare lentă.

Cele 24 de autobuze electrice de 10 metri vor fi folosite în transportul public din Iași astfel: 14 pe ruta 42 (Copou – CUG) și 10 pe traseul 52 (Piaţa Alexandru cel Bun – Pasaj Octav Băncilă – Copou).

76 de mijloace de transport electrice

 

Grație fondurilor europene Municipiul Iași beneficiază deja de 16 tramvaie PESA în valoare de 163 de milioane de lei și de nouă dintr-un lot de 16 tramvaie Bozankaya în valoare de 168 de milioane de lei.

Astfel, grație fondurilor europene, Municipiul Iași va beneficia în total de de 76 de mijloace de transport electrice, în valoare totală de aproximativ 462 de milioane de lei, respectiv circa 94 de milioane de euro.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;