Costel Alexe: După finalizarea lucrărilor de construcție a noului terminal, Iașul va avea al doilea cel mai mare aeroport din țară

Iașul va avea al doilea cel mai mare aeroport din țară, după Otopeni, cu o capacitate de procesare de 3,3 milioane de pasageri pe an. În perioadele de vârf, noul terminal T4 va asigura realizarea formalităţilor pentru un număr de 950 de pasageri pe oră. Construcția terminalului T4 reprezintă unul dintre cele mai importante obiective pe care le implementăm în acest mandat. Am prins ultimul avion când am obținut finanțarea, iar acum continuăm cursa contra cronometru pentru finalizarea construcției noului terminal T4 și extinderea facilităților de parcare până la finalul anului 2023, a declarat Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, la încheierea ședinței de lucru desfășurată joi la sediul instituției, care a avut ca temă stadiul proiectului de modernizare și extindere a Aeroportului Internațional Iași.

“Un aeroport nou va contribui la dezvoltarea Iașului, dar și a întregii regiuni, pentru că ne va oferi mobilitatea de care mediul de afaceri are nevoie, până când vom avea la dispoziție și o autostradă care să ne lege de vestul țării și de Europa. Pe lângă consolidarea relațiilor de business, modernizarea aeroportului va reprezenta un câștig pentru turiști, dar și pentru cei din diaspora. Lucrăm împreună pentru viitorul Aeroportului Internațional Iași!”, a mai afirmat Costel Alexe.

La întâlnirea de la Casa Pătrată au fost prezenți, pe lângă reprezentanții Consiliului Județean și cei ai Aeroportului Iași, conducerile firmei de proiectare și ai constructorului.

Potrivit proiectului tehnic, viitorul terminal T4 al Aeroportului va fi construit cu o amprentă la sol de peste un hectar, pe trei niveluri (subsol, parter, etaj), și va avea o suprafață desfășurată de 31.210 mp, pe o lungime de 200 de metri și o adâncime de 50 de metri. T4 va fi ridicat pe actualul amplasament, în continuarea terminalului T3, și va fi legat de acesta printr-o galerie. T4 va deservi zborurile internaționale, traficul intern urmând a fi transferat din T2 în T3. Vor exista șapte porți pentru Plecări și trei porți pentru Sosiri, cu fluxuri bidirecționale, iar îmbarcarea pasagerilor se va face prin aviobridge-uri. În primă fază, vor fi amenajate trei astfel de poduri suspendate.

Valoarea totală a proiectului de extindere a Aeroportului Internațional Iași, care presupune construirea terminalului T4 și mărirea capacității deparcare, este de 447.270.880,56 lei cu TVA. Valoarea totală eligibilă este de 367.876.172,66 lei, din care 85% reprezintă contribuţia de la Fondul European de Dezvoltare Regională, 13% contribuţia de la bugetul de stat, iar restul banilor de la bugetul propriu al aeroportului.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;