Trei volume bilingve apărute la Editura Junimea, purtând semnătura lui Constantin Chiriac, lansate joi la Iași

Joi, 22 septembrie, de la ora 17.00, în Sala Vasile Pogor a Palatului Roznovanu va avea loc lansarea volumelor Dialoguri culturale / Cultural Conferences, Aleea Celebrităţilor / Walk of Fame și Mărturii / Testimonials, coordonate de Constantin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, apărute la Editura Junimea.

Cele trei volume bilingve (română-engleză), publicate la Editura Junimea, sunt dedicate renumitului Festival Internațional de Teatru de la Sibiu.

În cadrul lansării de carte vor interveni, alături de Constantin Chiriac,  Oltița Cîntec, critic de teatru, Aurelian Bălăiță, rectorul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași și artistul plastic Dragoș Pătrașcu. Amfitrionul evenimentului va fi Simona Modreanu.

În continuarea evenimentului, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, îi va decerna lui Constantin Chiriac titlul de Cetățean de onoare al Iașului.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Iași și Editura Junimea, în parteneriat cu Universitatea Națională de Arte „George Enescu” din Iași, accesul publicului fiind liber.

Născut în comuna Prisecani, judeţul Iaşi, Constantin Chiriac a absolvit un liceu de prestigiu ieşean ca şef de promoţie şi, de-a lungul timpului, s-a implicat în nenumărate rânduri în promovarea valorilor culturale ale oraşului nostru.

Constantin Chiriac este fondatorul și preşedintele Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, director general al Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu, profesor universitar doctor la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Doctor Honoris Causa al Leeds Metropolitan University (2008), al Universității de Vest Timișoara (2018) și al Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași (2020).

Munca sa a fost recompensată prin nenumărate premii și distincții, printre care Premiul Aspen Institute pentru Contribuția la Patrimoniul Cultural Național în 2014 și Premiul Fundației Japonia și al Ministerului de Afaceri Externe din Japonia (2015). Este Ofițer al Ordinului Coroanei Belgiene (2011) și Ambasador Onorific al Turismului din 2014. De asemenea, a primit Ordinul Național „Pentru Merit“ în grad de Cavaler (2000), Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofițer, din partea Marelui Duce de Luxemburg (2017) și „Ordinul Soarelui Răsare” din partea Guvernului Japoniei (2019). În anul 2018 a primit Crucea Casei Regale a României pentru Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Titlul de Cetățean de Onoare al Județului Sibiu și Titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Râmnicu Vâlcea.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;