Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sfânta Parascheva” va proceda la vaccinarea antigripală a personalului medical in perioada octombrie – noiembrie, respectiv înainte de debutul sezonul epidemic, care in mod normal își face apariția in luna decembrie. Rata mare de vaccinare a personalului medical care activează în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași în perioada pandemiei COVID a fost un factor determinant in evitarea crizelor de personal, a protecție acestora, dar și a limitării răspândirii virale, afirmă medicul Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva.
Este modul în care alegem să ne respectăm meseria, să fim apți pentru a ne desfășura activitatea, a îngriji și trata pacienții care se adresează spitalului nostru protejându-i pe ei si pe cei dragi. Recomandăm cetățenilor să ia decizii corecte din punct de vedere medical atunci când este vorba de sănătatea lor și le reamintim de ce ar trebui să aibă în vedere vaccinarea antigripală. Ne adresam in special persoanele din categoriile vulnerabile (fie ei părinți, bunici), care se află în evidența medicului de familie, a medicului specialist, și care prezintă patologii cu răsunet asupra sistemului imunitar. Mai exact, orice persoană cu afecțiuni medicale pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficienței umane (HIV) trebuie să beneficieze de vaccinare antigripală, susține doctorul Florin Roșu.
De asemenea, copiii cu vârsta până până la cinci ani, dar și femeile însărcinate (persoane al căror sistem imunitar nu este competent din punct de vedere imunologic), după un consult medical riguros efectuat și informat, ar trebui să aibă acces la procesul de vaccinare, mai susține medicul Florin Roșu.