Confirmarea planului de reorganizare a SC Fortus SA Iaşi, prin sentinţa Tribunalului Mureş, a constituit motivaţia unei conferinţe de presă în care actuala conducere a combinatului de utilaj greu din Iaşi şi-a expus planurile pentru viitor.
În acest moment, situaţia Fortus SA Iaşi este gestionată de un consorţiu format din administratorii judiciari EUROBUSINESS LRJ SPRL Iaşi şi ISD INSOLVENCY SPRL Bucureşti, iar administrator special şi director general al companiei este Gheorghe Chişcă.
Av. Elena Bustea, reprezentant al ISD INSOLVENCY SPRL,a anunţat confirmarea de către justiţie a planului de reorganizare a Fortus SA, subliniind că această reuşită nu ar fi fost posibilă fără înţelegerea şi sprijinul autorităţilor locale şi centrale, în special a creditorului majoritar Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului – AAAS Bucureşti. În opinia doamnei Bustea, confirmarea planului de reorganizare va permite combinatului ieşean să redevină o forţă în sistemul economic naţional şi un punct important de reper în economia Iaşiului.
La rândul său, Eduard Pascal, reprezentant al EUROBUSINESS LRJ SPRL, a declarat că există toate premisele necesare relansării producţiei la Fortus Iaşi, unitate care are active funcţionale în valoare de 120 milioane de euro. Masa credală totalizează aproximativ 50 de milioane de euro, iar combinatul ieşean are active excedentare – clădiri, terenuri, mijloace fixe care nu sunt utilizate în procesul de producţie în valoare de 70 de milioane de euro. Astfel, valorificarea acestor active excedentare ar permite îndestularea tuturor creditorilor, în ordinea stabilită în lege, şi ar putea constitui capitalul de lucru necesar funcţionării optime a societăţii.
Administratorul special Gheorghe Chişcă a apreciat că în următorii trei ani, perioadă în care se va derula planul de reorganizare a Fortus SA, se va asista la o creştere graduală a forţei de muncă, pe lângă cei 680 de angajaţi existenţi urmând a mai fi create încă 630 de noi locuri de muncă. „Provocarea căreia trebuie să-i facem faţă este readucerea vechilor parteneri de afaceri. Fortus a pierdut imens în perioada anterioară, când nu se găsea altă soluţie decât lichidarea companiei. Acum avem un plan de reorganizare viabil şi sperăm să putea aduce înapoi clienţii tradiţionali, dar şi să atragem alţi parteneri. De asemenea, sperăm ca legiuitorul să modifice Ordonanţa 34/2006, care nu permite datornicilor la stat să participe la licitaţii publice, astfel încât companii cu un plan de reorganizare viabil, aşa cum suntem noi, să se poată implica în marile proiecte guvernamentale. Fortus are capacitatea tehnică necesară participării la proiectul de industrializare a României, de a contribui la revigorarea sistemului hidro şi termoelectric al ţării noastre. De un mare ajutor, de asemenea, ne-ar fi convertirea în acţiuni a creanţelor pe care le deţine AAAS, cu atât mai mult cu cât 45% dintre acestea reprezintă penalităţi”, a afirmat Gheorghe Chişcă.
În ce priveşte perspectivele imediate ale companiei, directorul general Gheorghe Chişcă a afirmat că în acest moment Fortus SA are încărcare prin comenzi pentru 75% din capacităţile de producţie, 80% din aceste comenzi venind de la partenerii externi.
Vorbitorii au mai evidenţiat sprijinul substanţial de care au beneficiat din partea deputatului ieşean Petru Movilă în promovarea planurilor de reorganizare a companiei Fortus, dar şi din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei. Mai mult decât atât, acesta din urmă a declarat că speră ca instituţia pe care o conduce să poată prelua în plată, sau printr-un sistem de compensare, o parte din terenul disponibil al Fortus SA, astfel încât să fie dezvoltat lângă combinatul ieşean un parc industrial. „Trebuie să încercăm să aducem la Iaşi noi investitori, iar Fortus are terenuri ideale pentru amenajarea unui astfel de parc industrial. Este un proiect pe care îl voi susţine şi voi încerca să-l materializez, pentru că astfel vom putea oferi potenţialilor investitori motive temeinice pentru a dezvolta noi capacităţi industriale la Iaşi”, a spus Adomniţei. În opinia sa, Fortus Iaşi „a scăpat de faliment şi merge spre viitor cu încredere. Fostul administrator judiciar (consorţiul format din Casa de Insolvenţă Transilvania SPRL şi Sigma IPURL, n.red.) avea alte interese decât binele societăţii, dar acum avem încredere în capacitatea Fortus de a redeveni o companie puternică. Fortus reprezintă un producător român independent puternic, nu face parte din vreo corporaţie. Îmi doresc ca, atunci când va fi momentul prielnic, Fortus să poată intra la privatizare la un preţ corect, nu la cel al activelor”, a mai afirmat Cristian Adomniţei. Opinia sa despre fostul administrator judiciar al Fortus SA, înlocuit la finalul anului trecut cu actualii administratori, a fost întărită şi de către deputatul Petru Movilă, care a afirmat că „din păcate, foştii administratori au blocat orice idee de plan de reorganizare şi orice încercare a instituţiilor statului de a redresa situaţia de la Fortus”.