Cu prilejul Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului în România, marcată în fiecare an pe data de 9 octombrie, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, a dat publicității un mesaj, în care aduce un omagiu victimelor acestui flagel, subliniind că atrocitățile la care a fost supusă comunitatea evreiască, inclusiv din România, în timpul celui De-al Doilea Război Mondial nu trebuie să se întâmple niciodată.
“Marcarea Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului în România ne îndreaptă gândurile spre suferințele îndurate de comunitatea evreiască sub teroarea antisemitismului manifestat, din păcate, și în România celui de-al Doilea Război Mondial. Iașul nu a scăpat de această plagă a urii și intoleranței, Pogromul din iunie 1941 lăsând urme adânci în conștiința noastră. Însă lecția trecutului a fost însușită pe deplin. Astăzi, Iașul este un model de toleranță și bună înțelegere cu prietenii noștri evrei, un Iași din care au fost ridicate punți trainice de prietenie cu orașe din Israel, în spiritul unei frății de suflet. Nu vom uita niciodată crimele săvârșite împotriva poporului evreu! În schimb, vom consolida bucuria și pacea prieteniei cu toți membrii comunității evreiești din Iași, cu cetățenii statului Israel, respectând și cultivând valorile care ne unesc!” se arată în mesajul postat de primarul Mihai Chirica pe contul propriu de socializare.
Data de 9 octombrie, care marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1941, a fost aprobată prin Hotărârea de Guvern nr. 672/5 mai 2004,drept zi pentru comemorarea oficială, în plan naţional, a Zilei Holocaustului.
Deportările evreilor în Transnistria au urmat pogromului legionar din Bucureşti, din luna ianuarie 1941, şi celui de la Iaşi, din iunie același an, evenimente care au rămas ca o pată întunecată în istoria României.