Potrivit statisticilor, numărul persoanelor care dezvoltă o anumită boală alergică a crescut îngrijorător în ultimii ani. România, ca o ţară în curs de dezvoltare, este încă pe panta ascendentă pentru prevalenţa bolilor alergice, rinita alergică fiind diagnosticată la 8-10% dintre adolescenţi.
Deşi există studii legate de profilaxia bolilor alergice, în vederea reducerii numărului de bolnavi alergici, acestea sunt încă puţine şi fără concluzii clare. „Alergiile reprezintă îmbolnăvirea organismului printr-o reacţie imunitară exagerată faţă de un agent inofensiv, ca de exemplu, polenul. Alergenii, prin inhalare, pot duce la un atac astmatic, din cauza îngustării căilor respiratorii și creșterii cantității de mucus în plămâni. Salinoterapia oferă un ajutor persoanelor alergice prin largirea căilor respiratorii (bronhodilatație ), reducerea inflamației tractului respirator și eliminarea blocajelor din bronhii și bronhiole”, a explicat dna Elena-Maria Achelăriței, coordonator medical Terra Centrum Iași.
În plus, trebuie menționat că salinoterapia reprezintă un procedeu neinvaziv de terapie, extrem de simplu, și care implică, pe de o parte, inhalarea pe căile respiratorii a aerosolilor salini, iar pe de alta parte absorbția acestora prin intermediul pielii. „Desigur că, pentru ca tratamentul să fie eficient, trebuie să fie realizat în cadrul unei saline terapeutice, în construcția căreia au fost respectate toate normele și toti parametri necesari. Din fericire, avem acum și la Iași o salină care să îndeplinească toate aceste condiții”, a adăugat dna Elena-Maria Achelăriței.