Inspectoratul Județean de Poliție (IJP) recomandă ieșenilor și pelerinilor aflați în aceste zile la Iași, pentru a se închina la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, să fie vigilenți atunci când se află în locurile cu mare aglomerație și să nu expună la vedere bunurile personale (bani, bijuterii, etc.), care ar putea deveni o atracție pentru hoți. De asemenea, polițiștii recomandă pelerinilor să evite deplasările prin locurile izolate și să nu lase copiii și persoanele în vârstă nesupravegheați. În acest sens, IJP a întocmit un “decalog” , care include o serie de reguli pentru siguranța cetățenilor în cadrul manifestărilor organizate în aceste zile cu ocazia “Sărbătoriii Iașilor”.
- Aveţi grijă de bunurile dumneavoastră atunci când vă aflaţi în locuri aglomerate şi nu afişaţi ostentativ obiectele de valoare atunci când vă aflaţi în locuri publice.
- Respectaţi regulile de circulaţie sau indicaţiile poliţiştilor rutieri, fie că sunteţi conducător auto sau pieton. Atunci când sunteţi la volan, purtaţi centura de siguranţă, nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice şi adoptaţi o conduită preventivă.
- Nu purtaţi portofelul în buzunarul de la spate al pantalonilor. Folosiţi o borsetă în care să vă păstraţi portofelul şi banii. Nu ţineţi banii în buzunarele laterale ale hainelor, sunt cele mai vulnerabile locuri.
- Manevraţi banii în interiorul poşetelor. Nu “arătaţi” hoţilor câţi bani aveţi la dumneavoastră când faceţi cumpărături sau în orice alte condiţii.
- Mare atenţie când constataţi că, pe stradă ori ieşind dintr-un magazin sau alt loc aglomerat, persoane străine se ciocnesc din greşeală de dumneavoastră. Aceştia pot fi uneori hoţi, iar “coliziunea” este regizată. Controlaţi-vă imediat geanta, portofelul, chiar de faţă cu ei.
- Evitaţi deplasările prin locuri izolate, cum ar fi ganguri, scurtături prin zone necirculate: gândiţi-vă că unui infractor nu-i trebuie mai mult decât 2-3 secunde pentru a vă smulge un lănţişor de la gât sau telefonul mobil din mână.
- Nu consumaţi alcool în exces. Cele mai multe dintre faptele antisociale sunt generate de consumul de alcool. Pe stradă evitaţi discuţiile în contradictoriu cu persoane necunoscute sau în stare de ebrietate. Nu ripostaţi la agresivitatea lor verbală!
- Nu vă lăsaţi copii nesupravegheaţi, întrucât se pot rătăci din cauza numărului mare de pelerini. Lăsaţi-le un cartonaş cu numărul dumneavoastră de telefon în buzunar.
- Atunci când părăsiţi autoturismul, nu lăsaţi la vedere, în interior obiecte de valoare: genţi de voiaj, poşete, aparatură electronică, întrucât acestea pot atrage interesul infractorilor.
- Comercianţilor le recomandăm să păstreze sumele de bani asupra lor, pentru a evita sustragerea acestora.
Dacă aţi fost victima sau martorul unei infracţiuni nu ezitaţi să anunţaţi cât mai urgent poliţia la numărul de telefon de urgenţă 112 – apel gratuit. Încercaţi să reţineţi cât mai multe detalii despre infractori, cum ar fi semnalmentele lor şi direcţia către care s-au îndreptat pentru a creşte astfel şansa recuperării bunurilor.