“NATO şi războiul din Ucraina” – conferinţă ştiinţifică internaţională organizată la Iaşi de Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare

Fundația Colegiului Național de Apărare, sucursala Iași, în colaborare cu Primăria Municipiului Iași și Complexul Muzeal Național Moldova, organizează conferința științifică internațională intitulată „NATO și războiul din Ucraina: reechilibrare geografică și consolidare instituțională”, manifestare ce va avea loc vineri, 21 octombrie, ora 10,00, la Palatul Culturii (Sala Voievozilor).

Conferința pornește de la constatarea că noua criză de securitate din estul continentului a condus la inițierea unui proces de consolidare a Alianței Nord-Atlantice, care tinde să se concretizeze, astăzi, într-un ritm remarcabil, confirmând predicția formulată la începutul acestui an de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg: prin atitudinea sa, Moscova va ajunge să se confrunte nu cu „mai puțin”, ci cu „mai mult” NATO, la granițele sale. Totodată, a devenit evident că factorii decizionali ai Alianței acordă o tot mai mare atenție zonei Mării Negre, ca parte a flancului estic al Alianței, în contextul obiectivelor sale de descurajare a oricărei agresiuni și de apărare colectivă.

Printre invitații care vor conferenția și vor dezbate aceste subiecte se numără: Teodor Meleșcanu – fost Ministru al Afacerilor Externe, Ioan Mircea Pașcu – fost Ministru al Apărării Naționale, Prof. Univ. Dr. Hab. Anatoliy Kruglashov – directorul Institutului Integrării Europene și Studiilor Regionale, Universitatea Națională “Iuri Fedkovici” din Cernăuți, Prof. Univ. Dr. Liviu Mureşan – Preşedintele Fundației EURISC, precum și alți experți în domeniu. De asemenea, vor fi prezenți numeroși specialiști români în problematica studiilor de securitate, civili și militari, precum și invitați din Ucraina și din Republica Moldova.

Conferința va fi moderată de politologul Lucian Dîrdală. Accesul publicului este liber, în limita locurilor din sală.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;