„Undă verde” pentru cea de-a doua etapă a proiectului de extindere a Aeroportului

Întrunit în şedinţă ordinară, plenul Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi a aprobat marţi studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru cea de-a doua etapă a proiectului de extindere a Aeroportului Internațional Iași. Proiectul prevede creşterea suprafeţelor de mişcare cu încă 11 locuri pentru aeronave, dintre care unul pentru situaţii de urgenţă, edificarea unui nou corp administrativ și a unui turn de control de 30 de metri înălţime, crearea de facilităţi cargo, prin reconfigurarea actualului terminal de pasageri T2, ce va avea o capacitate de procesare de 10-12 mii de tone/an și realizarea unei parcări de lungă durată, cu o capacitate de 537 de locuri.Valoarea totală a investiției este de 278,6 de milioane lei, cu TVA. Tot pentru Aeroport a fost aprobată construirea unui garaj pentru echipamente, a unei platforme Remiză PSI şi a unui drum pentru servicii de handling, precum și rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli pentru perioada 2022-2023 și estimări pentru perioada 2023-2024.

 

Tot în şedinţa de marţi, consilierii județeni au aprobat trecerea din domeniul public al comunei Bârnova în domeniului public al judeţului Iaşi a trei tronsoane de drum în lungime totală de 2,132 de kilometri, în vederea înfiinţării centurii uşoare de ocolire a Municipiului Iaşi.

 

Prin votul dat de plen s-a asigurat și contribuția financiară din bugetul județului pentru achiziționarea unui RMN ultraperformant la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. N. Oblu” Iași. Noul dispozitiv, cu o putere de 1,5 Tesla, va fi dotat cu softuri dedicate patologiei neuro și va permite un diagnostic imagistic de cea mai înaltă precizie.

 

Consiliul Județeana aprobat, de asemenea, clasificarea ca drum județean a unor porțiuni de 2,87 de kilometri de drum comunal aparținând UAT -urilor Mironeasa și Mogoșești. Acest drum asigură accesul spre Schitul Hadâmbu, declarat monument istoric.

 

“De curând, am marcat împlinirea a doi ani de mandat, ocazie cu care am făcut o reevaluare  a proiectelor pe care le-am adoptat și implementat în această perioadă. Toată activitatea de până acum nu poate decât să ne motiveze să continuăm cu aceeași energie și implicare cu care am început. Și în această ședință de plen am adoptat proiecte importante pentru dezvoltarea județului, de la extinderea Aeroportului, la înființarea centurii ușoare, la dotarea spitalelor din subordine, la parteneriatele privind dinamizarea activității culturale’’, a declarat, la finalul întâlnirii, președintele CJ Iaşi, Costel Alexe.

 

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;