Alte două autobuze electrice Solaris au ajuns la Iaşi

Alte două autobuze electrice Solaris au intrat în garajul Companiei de Transport Public (CTP) Iași. Astfel, în prezent, la Iași au ajuns deja nouă din totalul celor 20 de autobuze electrice cumpărate de municipalitate de la producătorul polonez prin intermediul fondurilor europene

 

Primul autobuz electric Solaris a fost scos la stradă săptămâna trecută, acesta circulând fără călători, cu scopul de a permite acomodarea şoferilor cu noul autovehicul și pentru a fi identificate toate aspectele tehnice necesare stabilirii modului în care autobuzele vor parcurge traseele în funcție de autonomia acumulatorilor. Autobuzul este testat (inclusiv în aceste zile) pe traseele 36, 42 și 52.

 

Reamintim că pe 15 aprilie 2021, primarul Mihai Chirica a semnat cu compania poloneză Solaris Bus & Coach un contract pentru furnizarea unui număr de 20 de autobuze electrice Solaris Urbino Electric nE12, a șase stații de încărcare rapidă și a 20 de stații de încărcare lentă, valoarea totală a proiectului ridicându-se la 66,7 milioane de lei, respectiv aproximativ 13,5 milioane de euro.

 

Autobuzele Solaris Urbino Electric nE12 furnizate Iașului sunt de tip solo (nearticulate), cu planșeu jos (podea integral coborâtă), facilități pentru accesul persoanelor cu mobilitate redusă, caroserie CE, echipate tehnic pentru operarea în relief predominant deluros, cu aer condiționat, sisteme de monitorizare, faruri și iluminat LED.

 

Autobuzele au lungimea de 12 metri, lățimea de 2,55 metri și înălțimea de 3,3 metri, viteza maximă de 70 km / h și capacitatea de 82 de pasageri, din care 30 pe scaune.

 

Finanțarea proiectului este asigurată prin Programul Operațional Regional (POR) 2014 – 2020, Axa prioritară 4.

 

Solaris este un producător puternic, recunoscut la nivel internațional, parte a CAF Group, fondat în 1996, cu peste 2.600 de angajați, peste 19.000 de vehicule vândute în 750 de orașe, din care 1.487 de vehicule în 2019, și peste 1.000 de autobuze electrice livrate în 86 de orașe din 18 țări.

Prin intermediul aceleiași linii europene de finanțare, Iașul va beneficia și de 24 de autobuze electrice de 10 metri, în valoare de 64,8 milioane de lei, de la SC BMC Truck&Bus SA.

 

Datorită fondurilor europene Municipiul Iași are deja 16 tramvaie PESA în valoare de 163 de milioane de lei și încă nouă dintr-un lot de 16 tramvaie Bozankaya în valoare de 168 de milioane de lei.

 

Astfel, grație fondurilor europene, Municipiul Iași va beneficia, în total, de 76 de mijloace de transport electrice, în valoare totală de aproximativ 462 de milioane de lei, respectiv circa 94 de milioane de euro.

 

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;