În cadrul conferinței de presă ce a avut loc astăzi, 3 noiembrie, la Casa de Cultură a Studenților din Iași, domnul director Bogdan Crucianu a prezentat evenimentele din cadrul „Zilelor CCS Iași – 65 de ani de activitate”, acțiunile pe care le organizăm în parteneriat cu studenții în luna noiembrie 2022 și situația înscrierilor la cluburile artistice.
Casa de Cultură a Studenților (CCS) Iași organizează în perioada 4-7 noiembrie o serie de manifestări culturale artistice dedicate împlinirii a 65 de ani de la înființare. Zilele Casei de Cultură a Studenților din Iași vor debuta cu un nou spectacol sincretic realizat de trupele instituției noastre.
Astfel, pe 4 noiembrie, ora 19:00, în sala „Gaudeamus” va avea loc spectacolul aniversar „Remember ’90 – Varietăți de pe șapte coline”, în regia lui Andrei Ciobanu. Noua premieră cuprinde un buchet de momente inedite, concepute special pentru a trezi în fiecare spectator voia bună, veselia și pofta de a râde.
„Pe lângă muzică și dans, v-am pregătit și momente de umor. În plus, vă promitem și niște surprize, pe care le veți descoperi doar venind la spectacol. Și, ce e mai bun, am păstrat la final: vom aborda varietățile anilor ’90 într-o notă satirică. Puteți conta pe două lucruri: că nimeni nu va pleca de la spectacol indiferent și că toată lumea va părăsi sala cu zâmbetul pe buze”, a anunţat regozorul Andrei Ciobanu.
Sâmbătă, 5 noiembrie, de la ora 11:00, în Sala Azur a Casei de Cultură a Studenților, maestrul Marinică Botea își va lansa două volume: „Viața ca un spectacol” și „Melodii instrumentale de joc din județul Iași”.
Absolvent al Conservatorului „George Enescu” din Iași – secția instrumentală, clasa de vioară, MarinicăBotea a făcut o mare pasiune pentru folclor încă din anii studenției. Cu trecerea timpului, prin muzica populară, și-a desăvârșit cariera artistică în calitate de dirijor și violonist. Student fiind a preluat conducerea muzicală a Ansamblului Folcloric Studențesc „Doina Carpaților”, și a fost pentru câțiva ani în paralel și dirijorul orchestrei profesioniste „Doina Moldovei”, precum și al Ansamblului Folcloric de amatori „Firicelul” din Iași.
Tot sâmbătă, 5 noiembrie, de la ora 19:00 va avea loc și cea de-a XI-a ediție a festivalului „Folk`N`Iași”, un eveniment de tradiție destinate tinerelor talente, artiștilor consacrați, dar și iubitorilor de muzică folk. Anul acesta pe scena festivalului vor urca artiști precum: Radu Comănescu, Ana Maria Filip, White June Jasmine, Electrovoice, Axinia Tudor & Cucoș Răzvan. Invitatul special al evenimentului este cunoscutul folk-ist Cezar Popescu.
„Duminică, 6 noiembrie, începând cu ora 19:00, invităm ieșenii la un concert aniversar desfășurat în aer liber, în parcarea din fața Casei de Cultură a Studenților din Iași. Anul acesta aniversăm 65 de ani împreună cu Subcarpați. În deschiderea concertului atmosfera va fi întreținută de artistul Cel Visător”, a precizat Bogdan Crucianu, directorul CCS Iaşi, joi, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul instituţiei.
Zilele Casei de Cultură a Studenților se vor încheia pe 7 noiembrie, când de la ora 19:00, în sala Gaudeamus” va avea loc „Gala Studentului Ieșean”, eveniment ce premiază excelența în educație, artă și implicare în comunitate. În cadrul galei dedicate în întregime studenților vor fi premiați tinerii cu rezultate remarcabile obținute în domeniul în care studiază, membrii care excelează la cluburile artistice de la Casa de Cultură a Studenților din Iași și organizațiile studențești care au obținut finanțare pentru proiectele pe care le-au derulat în anul 2022.
În altă ordine de idei, în perioada 4-14 noiembrie va avea loc „UniFest”, cel mai mare festival studențesc organizat de Uniunea Studenților din România. Acest festival se desfășoară în același timp în mai mute orașe ale țării precum: Iași, București, Arad, Oradea, Cluj-Napoca, Timișoara, Suceava și Craiova. Timp de zece zile se vor desfășura activități educative(traininguri, workshop-uri, conferințe), activități socio-culturale (seri tradiționale, seri multiculturale, concerte și petreceri) și activități pentru dezvoltarea și menținerea unui stil de viață sănătos(competiții sportive și campanii de ecologizare) toate desfășurate sub egida Anului European al Tineretului.
Pe 13 noiembrie, de la ora 19:00, ieșenii iubitori ai dansului modern sunt invitaţi la un nou spectacol în regia lui Adrian Ștefan, intitulat „Călător în lumea dansului”, unde vor participa trupele „The Sky”, „Hometown Dance” și Tazu Dance.
„Vă așteptăm să pășim împreună într-o călătorie a dansului prin lumea firescului, dar și a jocului, a libertății de sine, și a creativității pe tărâmul dansului pentru a ne transpune și de data aceasta prin dans într-o nouă poveste”, a spus regozorul Adrian Ștefan.
Pe 14 noiembrie, de la ora 19:00, va avea loc o nouă ediție a festivalului „Umor`N`Iași”, eveniment ce promovează tinerii talentați și umorul de calitate. Și anul acesta, publicul ieșean va asista la roast-ul realizat de președinții asociațiilor studențești din Iași, unde se vor întrece în cât mai multe momente de satiră, umor, bancuri și cântece satirice. Invitatul special al acestei ediții este Bobi Dumitraș.
Pe 19 noiembrie, de la ora 17:00, în sala „Gaudeamus” a Casei de Cultură a Studenților din Iași va avea loc spectacolul aniversar „50 ani de activitate artistică – MarinicăBotea ” – „De la Bach la Enescu”.Invitați în cadrul evenimentului vor fi artiștii: Gheorghe Turda, Sofia Vicoveanca, Vasilica Tătaru, Gelu Voicu, Ștefan Pintilie, Dan Doboș, Fetele din Botoșani, Sorin Filip, Karla Ursu, Dragoș Pintilie și Ansamblul Folcloric Studențesc „Doina Carpaților” Iași. Și în acest an doamana profesor dr.etnomuzicologElise Stan va fi prezentă la evenimentul aniversar. În program vor fi lucrări de: J.S. Bach, J. Strauss, A. Rubinstein, V. Monti, J. Gade, CI. Francois, G. Enescu, folclor muzical și coregrafic.
În perioada 25-27 noiembrie va avea loc festivalul „Iași Dansează”, ajuns la a treia ediție, prin care ne dorim să realizăm un schimb cultural și de experiență artistică între tinerii dansatori din Iași și din țară, prin organizarea unui festival- concurs de dans dedicat acestora. În cadrul festivalului vor fi evaluate trupe de dans ce au în componență următoarele genuri coregrafice: Dans contemporan, Street dance, Show revue, Dans de caracter, Dans modern, Dans Inedit, Dans Comic, Open. Juriul va fi prezidat de coregrafi și dansatori profesioniști din România.Vor participa dansatori de la Casele de Cultură din țară, precum, Pitești, Ploiești, Sibiu, Cluj Napoca, Petroșani, Galați, Brașov, Craiova, dar și tineri dansatori talentați din Iași .
Până pe 27 noiembrie au loc înscrierile la „Gala Voluntarului Ieșean”, competiție locală pentru mișcarea de voluntariat din Iași. Nominalizările pentru acest proiect se pot face în cadrul a patru categorii: voluntarul anului, proiectul de voluntariat al anului, coordonatorul de voluntari al anului și organizația anului.De asemenea, pentru a doua categorie menționată se pot opta pentru unul din domeniile: social, sănătate, cultură, sport, educație, tineret, activism civic și mediu. Regulamentul și Formularul de înscriere poate fi găsit pe pagina de Facebook și site-ul Casei de Cultură a Studenților din Iași.
În perioada 1-16 octombrie s-au înscris la cluburile artistice ale Casei de Cultură a Studenților 587 tineri după cum urmează: Ansamblul Folcloric Studențesc „Doina Carpaților”– dansatori – 135, The Sky – 74, ConceptArt – 83, Teatrul Ludic – 66, Fabrica de Voluntari – 38, Clubul de chitară – 64, Clubul “Richard Oscanitzky”- 75, Ansamblul Folcloric Studențesc „Doina Carpaților” – orchestră – 26, Hometown Dance – 26.
Accesul la toate evenimentele organizate de Casa de Cultură a Studenților sau în parteneriat cu organizațiile studențești se face pe bază de invitație care poate fi ridicată de la secretariatul instituției până la evenimente de luni până vineri,în intervalul 09:00-15:00.