Prima ediție a Olimpiadei Internaționale de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori (OIASSI 2022), desfășurată în perioada 31 octombrie -7 noiembrie la Câmpulung Moldovenesc, a adus un rezultat excepțional județului Iași.
Astfel, Andreea Boldureanu, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național, a obținut premiul I și medalia de aur în cadrul acestei competiții care a reunit elevi cu vârsta de cel mult 15 ani, din Cehia, Columbia, Ucraina, Nepal, Canada (online), Grecia, Moldova, Thailanda şi, bineînţeles, România.
“La această olimpiadă organizată prin implicarea Ministerului Educației, a Inspectoratului Școlar Județean Suceava, a Primăriei Câmpulung Moldovenesc, a Universității „Ștefan cel Mare” Suceava, a Colegiului Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc și a Societății Științifice „Cygnus”, concurenții și-au demonstrat cunoștințele prin participarea la o probă teoretică (de 4 ore) și o probă observațională structurată în alte trei subcomponente: proba de planetariu, proba hărții mute și proba de noapte (cu instrumente observaționale). Rezultatul remarcabil al Andreei Boldureanu, pregătită în cadrul Centrului de Excelență Iași de doamna prof. Cristina Carmen Brînză (grupa de Astronomie și Astrofizică), este o confirmare a pasiunii sale pentru deslușirea misterelor bolții cerești, a muncii susținute, perseverenței, dar și a încrederii în forțele proprii. Încurajată de rezultatele deosebite obținute la etapa națională din acest an – prima mențiune acordată de Ministerul Educației la Olimpiada Națională de Astronomie și Astrofizică, medalia de argint acordată de Societatea Română de Fizică, premiul „Cel mai bun la proba de analiză a datelor”, probă de selecție pentru lotul național lărgit, calificarea pe primul loc în lotul național restrâns de juniori pentru Olimpiada Internațională de Astronomie, calificarea pe primul loc în lotul național restrâns pentru Olimpiada Internațională de Astronomie și Științele Spațiului pentru Juniori, Andreea și-a propus să continue seria performanțelor și a demonstrat din plin acest lucru”, se precizează într-un comunicat remis redacţiei de Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Iaşi.
„Premiul I și medalia de aur la o competiție internațională este un rezultat excepțional atât pentru Andreea Boldureanu, cât și pentru profesorii Centrului de Excelență și ai Colegiului Național Iași, luând în considerare faptul că pentru un astfel de concurs elevul are nevoie de cunoștințe inter- și transdisciplinare”, a declarat prof. Irina Zamfirescu, inspector școlar pentru fizică în cadrul IŞJ Iaşi.
.
Andreea Boldureanu a mărturisit că experiența dobândită prin participarea la OIASSJ 2022 este una aparte:
„Am avut, de fapt, patru probe: o probă teoretică de patru ore, o probă observațională de noapte cu telescop, de 30 minute, pe care am susținut-o pe Vârful Rarău ,începând cu ora 23.00, o probă observațională de hartă mută și o probă de planetariu la Observatorul Astronomic din Suceava. Mi-a plăcut mult experiența acestei olimpiade, pentru că, dincolo de stresul specific oricărei competiții, am învățat să mă bucur de experiență și de schimburile culturale de care am avut parte. Am întâlnit foarte mulți copii cu aceleași preocupări ca și mine, cu care am purtat discuții despre fizică, astronomie, astrofizică, însă am cunoscut, prin dansuri, mâncăruri tradiționale, și aspecte ale unor culturi despre care nu știam foarte multe până acum”, a declarat Andreea.