Acord semnat între România şi Republica Moldova privind alimentarea cu apă potabilă a localităţilor din stânga Prutului

În prezenţa ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, şi a ministrului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spânu, vice prim ministru al Republicii Moldova, la Iaşi a fost semnat joi, 10 noiembrie, protocolul de amendare a Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind reglementarea construirii unor apeducte, semnat la data de 20 mai 2021 la Chișinău.

Documentul modifică unele prevederi ale Acordului, în partea ce ține de amplasarea unor apeducte în localitățile selectate. Prin amendamentele propuse se urmărește excluderea nominalizării zonelor de subtraversare a apeductelor pentru flexibilitatea în decizii și permiterea subtraversării râului Prut și în alte localități, agreate de către părți.

România și Republica Moldova au încheiat în data de 20 mai 2021 Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind reglementarea amplasării unor apeducte. Astfel, s-a creat cadrul juridic necesar pentru ca o companie din România, ApaVital Iași, să construiască apeducte cu subtraversarea râului Prut pentru alimentarea cu apă potabilă din județul Iași din România în raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești din Republica Moldova, între localitățile: Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova), Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova), Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova) și în sectorul localității Tabăra (România).

“Este un document care finalizează, practic, Hotărârea de Guvern prin care a fost aprobat Memorandumul de colaborare prin care s-a creat posibilitatea de furnizare a apei potabile către cetăţenii Republicii Moldova prin SC ApaVital SA. Este un document care pune punct procedurilor administrative şi care creează posibilitatea lansării în cel mai scurt timp a investiţiei. În acest moment, investiţia este într-o stare avansată, urmând ca în câteva săptămâni aceasta să fie finalizată. Apele, natura, mediul, sunt toate ale noastre, ale tuturor, şi nu putem lăsa graniţele să ne despartă. Aceste documente de colaborare sfinţesc, practic, relaţia foarte bună dintre cele două state ale noastre, certificând astfel intenţia statului român de a sprijni Republica Moldova în orice domeniu, fie că vorbim aici de apă, energie electrică, gaze naturale sau de lemne de foc. Toate aceste măsuri demonstrează voinţa statului român de a sprijini Guvernul şi cetăţenii Republicii Moodova în această perioadă critică”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

“Practic, este ultima procedură administrativă. Noi ne dorim ca ApaVital să livreze apă de înaltă calitate pentru patru regiuni din ţara noastră. Contăm pe un număr de aproximativ 200.000 – 250.000 de beneficiari. De ce este important acest lucru Pentru că în acea zonă, care cuprinde patru raioane din ţara noastră, respectiv Ungheni, Glodeni, Nisporeni şi Făleşti, accesul la apă potabilă reprezintă o problemă importantă, ţinând cont că resursele de apă în această zonă sunt limitate”, a afirmat, la rândul său, Andrei Spânu, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.

Întâlnirea de lucru de la Iași a celor doi oficiali a inclus și o vizită la sediul companiei ApaVital, unde s-au purtat discuții asupra principalelor proiecte în implementare și obiective de investiții pe care operatorul le are incluse în strategia de dezvoltare. Un alt punct important pe ordinea de zi este și vizitarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Țuțora, deschis de Consiliul Județean Iași în 2021, o investiție de 69 milioane de euro. Operaționalizarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor a generat o creștere a gradului de colectare a deșeurilor în județul Iași de trei ori mai mare în ultimii doi ani.

Tot astăzi, reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor s-au întâlnit cu peste 50 de primari din județul Iași, cărora le-au fost prezentate oportunitățile de finanțare pentru autoritățile locale, disponibile prin PNRR și AFM.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;