5:13 pm - Monday April 19, 8382

Bebeluş de 7 luni, diagnosticat cu o formă severă de meningită, salvat de medicii de la “Infecţioase”

Un bebeluş de 7 luni diagnosticat cu meningită, internat în stare gravă la Spitalul de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva” din Iaşi a fost salvat de medici, urmând să se întoarcă în următoarele zile acasă, la familia lui.

Sugarul a fost admis prin transfer, sâmbătă noaptea, cu suspiciune înaltă  de menigococcemie. de la Spitalul Clinic de Urgență pentru  Copii„ Sf. Maria” din Iași,  acolo unde s-a adresat mama sa, după ce a constatat că bebelușul se simte din ce în ce mai rău: febră înaltă 39,3 grade Celsius, vărsături în jet, starea acestuia, din punct de vedere neurologic, fiind sever influenţată.

“Din spusele mamei, aceasta a observat modificări în homeostazia organismului celui mic începand cu ziua de joi. Prezenta febră, vărsături, apetit scazut și avea o stare adinamica. S-a adresat medicului de familie, care în lipsa altor simptome a decis monitorizarea la domiciliu. În cursul zile de vineri, vărsăturile s-au îndesit, dublate de prezenţa unor elemente eruptive sporadice pe abdomen și membrele inferioare (petesia purpurice)”, a declarat medicul Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase.

“Atunci când a fost preluat de echipa noastră medicală, prezenta privire plafonată (reacționa cu greutate la stimuli), adinamie (mişcari limitate) și refuza alimentaţia de aproape 12 ore. Medicii specialiști de boli infecțioase l-au evaluat imediat și au stabilit ca şi stare neurologică: comă scor  Glasgow 12.

În cel mai scurt timp, echipa medicală s-a mobilizat  în vederea realizării  tuturor procedurile necesare, imediate, care trebuiau realizate, deoarece timpul se scurgea în defavoarea micuțului: puncție lombară cu prelevare de lichid cefalorahidian, recoltare de hemoculturi, recoltare exudat atât de la copil cât și de la mama acesteia, asigurarea aportului venos (montarea unui cateter) pentru perfuzarea copilului și administrarea în regim de urgență a antibiotiticul specific acestei patologii”, a adăugat medicul.

Potrivit specialiştilor, meningita meningococică reprezintă o patologie de cel mai înalt nivel de urgență, pentru că forma bolii poate fi fulminantă, iar decesul poate surveni în numai cateva ore.

Îngrijirea micuţului a fost multidisciplinară, la ea luând parte medici infecționiști, anestezişti şi de terapie intensivă, precum şi epidemiologi. Analizele efectuate în regim de urgență  în cadrul  laboratorul spitalului au confirmat suspiciunea de diagnostic, respectiv meningita cu factor etiologic: neisseria  meningitidis.

“Alături de mama sa, bebelușul a fost ținut sub observație și tratat, iar după 48 de la internare puteam spune că se afla în afara oricărui pericol. La 36 de ore de la internare simptomele au cedat, singurul care a persistat 72 de ore a fost erupția cutanată. Bebelușul este în proces de recuperare și tratament. Foarte important, acesta nu  va rămâne cu sechele!”, a menţionat Florin Roşu.

Meningococul este o bacterie larg răspândită în mediul înconjurător. În 98 la sută din cazuri provoacă infecții ale tractului respirator superior: afecțiuni din spectrul orl, angine, etc. În procent de 2% din cazuri, aceasta provoacă forme severe de boală, așa cum s-a întâmplat și în cazul bebelușului internat si ingrijit la cele mai inalte standarde in cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „ Sfânta Parascheva” din Iasi.

Bacteria nu rezistă pe suprafețe ci se transmite de la un pacient purtător, asimptomatic sau de la o persoană bolnavă.

Manifestări specifice: febră înaltă (peste 38 de grade Celsius), cefalele (dureri de cap), vărsături în jet, care apar brusc (fără greață), redoarea cefei, eruptii cutanate purpurice.

În cazul copiilor, aceştia prezentă modificări vizibile ale stării generale de sănătate, apatie, somnolență, inapetență( lipsa poftei de mancare).

În cazul sugarului, acesta va fi slab reactiv, nu se joacă, nu răspunde la stimuli) , concomitent cu celelalte simptome mentionate.

Cum trebuie să acționăm:

Este necesar control de urgență. Dacă nu se poate lua legătura cu medicul de familie, pacientul sau aparținătorul trebuie să se adreseze de urgență   medicului specialist.

Meningita este o infecție gravă dar care printr-o intervenție rapidă, a medicului specialist are un prognostic favorabil.

În 2022, in cadrul Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva ” Iași  s-au înregistrat, până la acest moment, şase cazuri cu diagnostic de meningită meningococică dintre care, unul, cu evoluție nefavorabilă.

“Bebelușul de 7 luni este cel mai mic pacient diagnosticat cu această patologie în ultimii cinci ani  și care are o evoluție favorabilă. Un rol important l-a avut mama sa, care a fost atentă la orice simptom și nu a întârziat în a se adresa personalului de specialitate”, a mai spus mediciul Florin Roşu.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;