5:14 pm - Friday April 20, 8294

Guvernul a majorat suma pentru decontarea transportului elevilor navetiști

Odată cu organizarea transportului la nivel metropolitan, Asociaţia Metropolitană de Transport Public Iaşi (AMTPI) a constatat că sumele decontate de Guvern pentru transportul elevilor erau mult prea mici în raport de costurile reale de operare. Astfel, dacă cel mai ieftin abonament la nivel metropolitan va fi de 2400 lei/an (adică o medie de 200 lei/lună), decontările Ministerului Educației nu puteau depăși 30 lei/lună/elev, diferența de 170 lei/elev urmând să fie suportată de fiecare comună/oraș în parte.

Pentru soluționarea acestei probleme, reprezentanţii Asociaţiei Metropolitane de Transport Public Iaşi au apelat la sprijinul deputatului Alexandru Muraru și a celorlalte structuri similare din ţară în vederea modificării şi completării Legii Educaţiei Naţionale, în vederea modificării cadrului legal privind decontarea transportului elevilor şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu.

Întrunit joi, 17 noiembrie, în şedinţă săptămânală, Executivul a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului (OUG)  pentru modificarea şi completarea Legii Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, act normativ prin care se modifică cadrul legal privind plata şi decontarea transportului elevilor şcolarizaţi în altă localitate decât cea de domiciliu, suma fiind majorată de patru ori şi decontată pe baza documentelor de transport emise de operatorii de transport.

Așteptăm cu nerăbdare publicarea Ordonanței în Monitorul Oficial al României, deoarece o altă modificare propusă se referă la aplicarea acestor deconturi transportului metropolitan, care este definit de Legea 92/2007 ca un transport local între localități asociate într-o structură de dezvoltare intercomunitară. De asemenea, în contextul în care ne propunem extinderea la nivel metropolitan a transportului special pentru elevi, prin curse dedicate acestora, este foarte importantă stabilirea cadrului legal ce va permite autorităţilor locale să susţină transportul şcolar specializat de tip curse școlare pentru transportul de la oraş până la unitatea de învăţământ în toate etapele învăţământului preuniversitar – primar, gimnazial şi liceal. Având în vedere că de la 01.01.2023, elevii vor circula liber pe transportul în comun în toată zona metropolitană Iași, cu această actualizare a deconturilor vom putea reduce povara financiară asupra comunelor membre ale Asociației Metropolitane de Transport Public Iași, se arată într-un comunicat remis redacţiei de AMTPI.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;