A fost redeschisă circulaţia tramvaielor pe tronsonul Iaşi – Dancu

În prezenţa primarului Mihai Chirica şi a preşedintelui Consiliului Judeţean, Costel Alexe, în această dimineaţă a fost redeschis oficial circulaţiei tronsonul de cale de rulare a tramvaielor Iaşi – Dancu, odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a infrastructurii  de transport pe acest segment în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, în valoare de 45.013.688,49 lei, fără TVA, derulat în perioada 22 iulie 2020 – 21 noiembrie 2022, executat de către Asocierea SC Mari Vila Com SRL – SC Conest SA.

“Practic, inaugurăm astăzi prima linie de tramvai care iese în afara municipiului, respectiv în zona Holboca, o investiţie importantă ca sumă, susţinută de către locuitorii municipiului Iaşi, dar în beneficiul transportului public de călători, alături de Consiliul Judeţean Iaşi, care a realizat şi modernizarea părţii carosabile, lucru pentru care le mulţumesc şi pe această cale, pentru că reuşim, astfel, să inaugurăm unul dintre cele mai importante bulevarde din municipiul nostru, care se adresează şi locuitorilor din Zona Metropolitană Iaşi. Este vorba despre un proiect european, în valoare de peste 20 de milioane de euro, pe care l-am susţinut în mai multe etape şi care în momentul de faţă şi-a găsit finalitatea. Pe această linie vor circula cinci tramvaie noi, două dintre acestea au ajuns deja în municipiul nostru, restul fiind în acest moment în procesul de fabricaţie. Aceste tramvaie vor deservi comuna Holboca, precum şi celelalte destinaţii din cadrul transportului public din municipiul Iaşi”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Aceasta a precizat că municipalitatea ieşeană are în plan, împreună cu Consiliul Judeţean, extinderea liniei de tramvai şi către alte localităţi din Zona Metropolitană Iaşi, prima localitate vizată în acest sens fiind comuna Tomeşti.

“Este un moment important pentru comunitatea noastră ca astăzi, în Vinerea Verde, să oferim locuitorilor din municipiul Iaşi şi celor din Zona Metropolitană  din Holboca posibilitatea de a circula cu tramvaiul pe ruta Iaşi – Dancu. Eu mă aflu aici în dublă calitate, de preşedinte al CJ dar şi de ieşean, şi cu această ocazie doresc să-l felicit pe primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, pentru că a reuşit să finalizeze acest proiect mult aşteptat de către ieşeni, o investiţie uriaşă, de aproximativ 22 de milioane de euro, într-o bună conclucrare cu Primăria comunei Holboca  – şi aici trebuie să-i mulţumim şi primarului Neculai Pamfil, pentru că a reuşit ca locuitorii acestei frumoase localităţi din Zona Metropolitană Iaşi să nu mai poată invoca starea proastă fie a căii de rulare, fie a tramei stradale. În acest moment suntem în situaţia în care 2.500 de metri de cale de rulare a tramvaielor, cu opt staţii, înseamnă foarte mult pentru mobilitatea între Iaşi spre Holboca şi invers”, a afirmat, la rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Costel Alexe.

Lucrările de reabilitare şi modernizare a infrastructurii de transport  public pe tronsonul Iaşi – Dancu au constat în:

– reabilitarea a 2,48 km linie dubla cale rulare tramvai între intersecţia cu strada Vasile Lupu până la limita Municipiului Iaşi;

– reabilitarea a 6 staţii de călători;

– reabilitarea podului Ciurchi II, care asigură traversarea liniei de tramvai peste pârâul Ciric;

– modernizarea trotuarelor pe lungimea traseului studiat;

– modernizare spaţiilor verzi;

– înlocuirea stâlpilor de susţinere fir contact, reţea de alimentare iluminat stradal, înlocuirea cu lămpi tip LED, înlocuire fir contact pe toata lungimea traseului studiat;

– semnalizare rutieră şi butoni stradali cu rol de separare a benzilor dedicate transportului de calatori cu tramvaiul.

În zona Dancu sunt aproape de final și alte proiecte de modernizare a infrastructurii de transport public:

  1. Contract finanţat din fonduri de la bugetul local „Reabilitare cale de rulare tramvai – limita municipiul Iasi – Rond Dancu” prin care executantul, SC Conest SA, execută lucrări în perioada 21 martie 2022 până la 31 decembrie 2022, în valoare de 11.579.680,10 lei fără TVA, lucrări care constau în:

– reabilitarea a 0,21 km linie dublă cale rulare tramvai între limita Municipiul Iaşi – Rond Dancu şi a 0,25 km linie simpă pe bucla dublă de întoarcere

– modernizarea a 3 staţii de călători

– montarea stâlpilor de susţinere fir contact şi înlocuirea firului contact pe lungimea traseului studiat

– realizarea reţelei de alimentare a iluminatului stradal şi montarea lămpilor tip LED

– semnalizare rutieră şi butoni stradali cu rol de separare a benzilor dedicate transportului de călători cu tramvaiul.

  1. Contract finanţat din fonduri de la bugetul local şi buget de stat (programul „Anghel Saligny”) – „Modernizare Străzi în Municipiul Iaşi – strada Aurel Vlaicu” prin care executantul, SC Conest SA, execută lucrări în perioada 7 martie 2022 până la data de 6 martie 2023, în valoare de 9.807.371,99 lei fără TVA , lucrări care constau în:

– Tronson cu linie de tramvai: Ranforsare parte carosabilă – banda 1, între linia de tramvai şi trotuare

– Tronson fără linie de tramvai între intersecţia cu strada Ion Creangă şi intersecţia cu Aurel Vlaicu – tronson cu linie de tramvai

– Ranforsarea carosabilului şi modernizare trotuarelor aferente

  1. Contract derulat de DJADP Iaşi din fonduri de la bugetul Consiliului Judeţean „Îmbrăcăminte bituminoasă uşoara DJ249A Dancu – Holboca km 2+200 – km 2+400”, prin care se execută lucrări în perioada 2 octombrie 2022 – 2 decembrie 2022 care constau în:

– Reabilitare trotuare pe lungimea traseului studiat

– Execuţie canalizare pluvială

– Amenajarea unei parcări pe lungimea traseului studiat;

– Ranforsarea carosabilului între linia de tramvai Rond Dancu şi trotuarele din localitatea Dancu pe lungimea de 200 metri liniari, adică pe lungimea traseului studiat Rond Dancu.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;