Credit suplimentar contractat de Primărie pentru implementarea proiectului de modernizare a depoului din Dacia

Consilierii locali ieşeni au aprobat în şedinţa de joi o hotărâre privind contractareai de către municipalitate a unei suplimentări de până la 30 de milioane de euro a valorii finanţării rambursabile externe de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) în vederea realizării proiectului „Modernizare Depou Dacia”. Perioada de maturitate a creditului este de până la 15 ani, urmând a fi angajat până la doi ani de la data semnării acordului de extindere a împrumutului încheiat între Municipiul Iași şi BERD, dar nu mai târziu de 21 octombrie 2024. Rata dobânzii va fi de 1,15% pe an peste EURIBOR la şase luni.

Reamintim că, printr-un acord de împrumut încheiat între BERD şi Municipiul Iași pe 21 octombrie 2021, banca a acordat Municipiului Iaşi un împrumut în valoare de până la 20.449.897,75 de euro pentru finanţarea lucrărilor de eficientizare energetică a clădirilor publice. Municipiul Iaşi solicită o extensie a împrumutului cu 30 milioane de euro pentru a acoperi diferenţa costurilor de construcţie a depoului, permiţând astfel municipalităţii să finalizeze proiectul existent.

Solicitarea vine pe fondul actualizării indicatorilor tehnico – economici ai proiectului de modernizare a Depoului Dacia, noua valoare a acestora fiind aprobată în ședința de Consiliu Local din 26 iulie 2022.

Valoarea totală actualizată a proiectului, în urma creșterii masive a prețurilor materialelor, este de 273.520.522,72 lei, din care construcții și montaj în de 182.675.938,69 lei.

Durata de realizare a proiectului este estimată la 28 de luni, din care lucrările efective la 23 de luni.

Modernizarea depoului din Dacia al Companiei de Transport Public a devenit prioritară și în contextul achiziției de către municipalitatea ieșeană, prin intermediul fondurilor europene, a 32 de tramvaie (Bozankaya și PESA) și a 44 de autobuze electrice, la care se adaugă oportunitatea achiziției altor mijloace de transport electrice (tramvaie, autobuze și troleibuze) prin Programul Operațional Regional 2021 – 2027 și prin Planul Național de Redresare și Reziliență, se arată în nota de fundamentare care a însoţiut proiectul de hotărâre supus spre aprobare plenului Consiliului Local.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;