Licitaţia pentru programul “laptele şi cornul” va fi reluată în judeţul Iaşi

În urma unor articole apărute în mass-media locală și națională referitoare la implementarea Programului pentru școli al României 2017 – 2023 la nivelul județului Iași, Consiliul Județean face următoarele precizări.

Începând cu anul 2022, Consiliul Județean (CJ) Iași este singurul solicitant care se ocupă de achiziția de produse lactate, de panificație și fructe pentru unitățile de învățământ din municipiul şi judeţul Iași. La momentul actual, procedura de achiziții pentru produsele ce vor fi distribuite în școli este în curs de desfășurare. Licitația se realizează pe15 loturi, incluzând cinci zone de distribuție și trei tipuri de produse:  lapte și produse lactate, panificație, fructe, respectiv mere. Ca urmare a faptului că pe anumite loturi nu a fost depusă nicio ofertă, procedura de achiziție a fost reluată. Prețurile produselor sunt stabilite prin hotărâre ade guvern – HG 640/2017.Lista prețurilor a fost actualizată în august 2022.

„Din păcate, acordul cadru încheiat în anul 2020 nu a prevăzut și acest ultim an școlar din cadrul programului, care este definit între 2017 și 2023. Am fost nevoiți, imediat după ce, la finalul lunii august 2022, Guvernul a alocat banii, să demarăm o nouă procedură de achiziție. Aceasta, conform regulilor în vigoare, este una greoaie. Am avut deja o primă deschidere a ofertelor. Din păcate, pentru produsele lactate, pe niciunul dintre cele cinci loturi geografice nu am primit nicio ofertă. Guvernul României știe că producătorii sau furnizorii de produse lactate consideră banii alocați foarte puțini. În noiembrie, Guvernul a făcut o actualizate a prețurilor la lactate și vom relua procedura pe lactate, urmând, într-o primă fază, să semnăm contractele cu ofertanții care vor fi declarați câștigători pentru ofertele primite pe corn și pe măr. Evident, ne exprimăm părerea de rău pentru copiii care sunt văduviți de aceste produse. Ar fi putut să aibă astăzi produsele pe bancă, dacă în 2019, când s-a lansat acordul cadru anterior, nu s-ar fi făcut pe 3 ani, ci pe întreaga perioadă, până în 2023. Toate consiliile județene din țară care furnizează lapte, corn și măr pentru copii au avut acordul cadru încheiat până în anul școlar 2023. La Iași, conducerea anterioară a Consiliului Județean a luat această decizie, care a fost una în defavoarea copiilor”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Iași, Marius Dangă.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;