5:13 pm - Tuesday April 20, 9024

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a început pregătirile pentru slujba de Bobotează. Ce surprize le-au fost pregătite ieşenilor

Sfânta Liturghie din ziua prăznuirii Botezului Domnului (Boboteaza) va fi oficiată vineri, 6 ianuarie, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi în două locații diferite din incinta Ansamblului Mitropolitan, la altare diferite, cu începere de la ore diferite, după cum urmează: în incinta „Eclesia” din Muzeul Mitropolitan, de la ora 6.30, respectiv în Catedrala Mitropolitană, unde Sfânta Liturghie Arhierească va începe în jurul orei 9.00, anunţă, într-un comunicat, Biroul de Presă al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Sfințirea cea mare a apei (Agheasma Mare) se va săvârşi, după Sfânta Liturghie, pe esplanada din fața intrării în locașul de cult, ca și în anii precedenţi, în jurul orei 11.00 şi va fi săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de soborul de preoți și diaconi ai Catedralei.

Cei care vor dori să ia Agheasmă Mare de Bobotează vor trebui să se aşeze, întocmai ca şi anul trecut, pe două rânduri. Astfel, vor fi create două fluxuri de credincioşi, cu acces atât dinspre Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, cât şi dinspre Strada G.M. Cantacuzino. Va exista și un rând separat al credincioşilor care doresc să se închine la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Credincioşii care ies din Catedrală de la închinat vor avea și posibilitatea să se aşeze apoi la rând spre a primi Agheasma Mare sau vor putea staţiona în incinta Ansamblului Mitropolitan, pentru a asista la slujba de sfințire care se va săvârși începând cu ora 11.00 pe esplanada din fața Catedralei. Agheasma Mare va fi oferită apoi credincioșilor de aproximativ 40 de voluntari coordonaţi de clericii care slujesc la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Pentru sărbătoarea Bobotezei din acest an, au fost pregătite la Catedrală 10 vase cu apa (a câte 1.000 de litri fiecare). Totodată, vor exista şi 5.000 de sticle (de câte 0,5 l fiecare) pentru a fi oferite credincioşilor de către voluntarii Sfintei Cuvioase Parascheva.

Conform prevederilor tipiconale, aceeași slujbă de sfințire a apei (Agheasma Mare) se face și în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie. Cu această agheasmă se merge apoi și se binecuvintează chiliile monahale din incinta Ansamblului Mitropolitan. Parte din ea este pusă în recipiente și va fi oferită a doua zi (de Bobotează) oficialităților, membrilor corului, reprezentanților presei și altor categorii de persoane.

Apa sfinţită (Agheasma Mare) se gustă dimineaţa, apoi se ia anafura, timp de opt zile, până pe 14 ianuarie (Odovania praznicului Botezului Domnului), când se încheie prăznuirea liturgică. Prin invocarea Duhului Sfânt, această apă capătă puterea de a sfinți, de a tămădui și de a alunga duhurile necurate. În cadrul slujbei de Bobotează ne rugăm ca apa sfinţită să fie, pentru cei ce vor fi stropiţi sau vor gusta din ea, _„spre curăţirea sufletelor şi a trupurilor, spre vindecarea patimilor, spre sfinţirea caselor şi spre tot folosul de trebuinţă”.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;