Sute de credicioşi, prezenţi la Slujba de Bobotează oficiată la Mitropolie

Mai multe sute de ieşeni au participat vineri, 6 ianuarie, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, la slujba de Bobotează oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În acest an, Sfânta Liturghie din ziua prăznuirii Botezului Domnului a fost oficiată în două locații diferite din incinta Ansamblului Mitropolitan, la altare diferite, la ore diferite. Astfel, începând cu ora 6.30, slujba s-a desfăşurat în incinta „Eclesia” din Muzeul Mitropolitan, iar de la ora 9.00, în Catedrala Mitropolitană.

Sfințirea cea mare a apei (Agheasma Mare) a fost săvârşită, după Sfânta Liturghie, pe esplanada din fața intrării în locașul de cult, la fel ca în anii trecuţi începând cu ora 11.00, de către Înalt Prea Sfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Din cauza temperaturilor ridicate, în acest an, în locul crucii de ghiaţă care trebuia amplasată în faţa catedralei Mitropolitane pentru săvârşirea Sfintei Liturghii, aceaata a fost înlocuită cu un cruce făcută din ramuri de brad. Crucea are o înălţime de 3,5 metri, fiind amplasată pe un cadru metalic şi umplută cu ramuri de brad proaspăt.

În mesajul adresat credincioşilor prezenţi la Slujba de Bobotează, Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropoilitul Moldovei şi Bucovinei, a făcut apel la încetarea războiului care are loc la graniţa ţării nostre şi la instaurarea păcii în lume. De asemenea, înaltul prelat a cerut credincioşilor să-şi îndrepte gândurile şi spre cei care în acest moment se confruntă cu greutăţile vieţii: bolnavii din spitale, cei închişi în pemitenciare şi cei care nu au un braţ de lemne să se încălzească.

“Intrăm cu povara anului trecut în anul acesta. Nădăjduim în mila Domnului ca povara să se ușureze, sa mergem mai lin și mai frumos, cu ceva mai multă pace în suflet, mai multă pace în lume. Căci dacă este pace sufletească și pace în familie, din suflet și din familie pacea se răspândește și în jurul nostru. Dumnezeu să aibă grijă de noi. Sa aibă grijă de toți cei care sunt astăzi, și acum, în spitale, cei care sunt în războaie, cei care sunt în închisori, cei care poate nu au un braț de lemne pentru soba de acasă. Sa le dăruiască Dumnezeu răbdare. Nouă să ne dăruiască Dumnezeu, de asemenea, răbdare și putere să înțelegem suferința lumii. S-o ducem pe a noastră și prin rugăciune să purtăm înaintea lui Dumnezeu suferința lumiiŢ, a spus Înalt Prea Sfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în mesajul adresat credincioşilor prezenţi la slujbă.

Credincioşii care au dorit să ia Agheasma Mare de Bobotează s-au aşezat pe două rânduri, fiind organizate două fluxuri cu acces atât dinspre Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, cât şi dinspre Strada G.M. Cantacuzino. De asemenea, a existat şi un rând separat al credincioşilor care au dorit să se închine la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Agheasma Mare a fost oferită credincioșilor de aproximativ 40 de voluntari coordonaţi de clericii care slujesc la Catedrala Mitropolitană.

Pentru sărbătoarea Bobotezei din acest an, reprezentanţii Mitropoliei au  pregătit zece vase cu apa (a câte 1.000 de litri fiecare) şi 5.000 de sticle (de câte 0,5 litri fiecare), care au fost oferite credincioşilor de către voluntarii Sfintei Cuvioase Parascheva.

Apa sfinţită (Agheasma Mare) se gustă dimineaţa, apoi se ia anafura, timp de opt zile, până pe 14 ianuarie (Odovania praznicului Botezului Domnului), când se încheie prăznuirea liturgică. Prin invocarea Duhului Sfânt, această apă capătă puterea de a sfinți, de a tămădui și de a alunga duhurile necurate.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;