5:13 pm - Tuesday April 20, 0106

CJ cere explicaţii Ministerului Sănătăţii privind neincluderea Institutului Inimii pe lista de finanţare din PNNR

În urma publicării de către Ministerul Sănătății a listei obiectivelor de investiții finanțate prin PNRR, pe Componenta 12 – Sănătate Investițiile 2.1 și 2.2. Infrastructură spitalicească publică nouă, incluzând echipamentele și aparatura medicală, conducerea Consiliului Județean face următoarele precizări, Consiliul Județean (CJ) Iași așteaptă o fișă de evaluare din partea Ministerului Sănătății pentru o clarificare privind acordarea punctajului și modul de ierarhizare a proiectelor în clasamentul final.

Reprezentanţii administraţiei judeţene consideră că proiectul de realizare a Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC), depus de Consiliul Judeţean Iaşi, a fost din start dezavantajat, pornind de la un punctaj de minus 15 puncte, aspect considerat de autorităţile locale discriminatoriu față de cetățenii din județul Iași și regiunea Moldovei, care ar putea beneficia de servicii medicale oferite de IRMC.

 

„Sunt profund dezamăgit de evaluarea făcută de Ministerul Sănătății privind finanțarea prin PNRR a proiectului Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară. Iașul merita să aibă un spital al inimii și am atras în nenumărate rânduri atenția asupra urgenței și necesității acestui institut, nu doar pentru județul nostru, ci pentru întreaga regiune a Moldovei, inclusiv pentru Republica Moldova. Solicit public ministrului Rafila să suplimenteze fondurile pentru Componenta 12 – Sănătate Investiția: Infrastructură spitalicească publică nouă și să includă și IRMC-ul, care se află acum pe lista de rezervă”, a declarat președintele Costel Alexe.

Consiliul Județean Iași a transmis ministerului de resort adresa nr. 30220/22.07.2022, cuprinzând observațiile și propunerile la proiectul actului normativ, prin care a propus modificarea criteriilor de ierarhizare.

„Nu ne oprim aici. Proiectul este matur și necesar. Dacă ne uităm în PNRR-ul aprobat de Comisia Europeană veți vedea că afecțiunile cardiovasculare sunt prima afecțiune precizată ca fiind cauzatoare de mortalitate ce ar fi putut fi prevenită. Ori faptul că tocmai acest tip de afecțiune nu primește finanțare ridică această undă de îndoială. Mergem mai departe. Avem discuții la MIPE, căutăm alte variante de finanțare. Șanse există, fie prin viitorul POS de sănătate, unde avem o linie deschisă pe infrastructură spitalicească nouă. Există, de asemenea, un memorandum pentru un credit pentru sprijinirea acestor tipuri de investiții. Resurse sunt și vom identifica soluția potrivită pentru IRMC.”, a spus Marius Dangă, vicepreședinte al Consiliului Județean Iași.

Reamintim că, în prezent, România ocupă locul trei în Europa în ceea ce privește numărul deceselor cauzate de bolile cardiovasculare. În Moldova, există o densitate de circa 45.000 de locuitori la un pat de spital, față de restul țării, unde se înregistrează 13.000 de locuitori/pat de spital.

 

„Din păcate, pe acest proiect nu a existat deloc coeziune locală. S-a așteptat cu emoție ca IRMC să nu primească finanțare, dar sunt optimist că lucrurile vor putea avea o întorsătură bună. Noi am depus un proiect eligibil, evaluat de minister ca atare. Cel mai nedrept pentru Iași a fost criteriul – faptul de corecție – în care se propunea ca în acele județe în care există proiecte pentru construirea spitalelor județene să se depuncteze cu 15 puncte proiectele depuse. Practic, noi nu am plecat de la zero, am plecat de la minus 15, ceea ce este discriminatoriu. Însă, sunt în continuare căi de a finanța acest proiect. Altă soluție pentru a rezolva principala cauză a mortalității în regiune nu există, decât construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași”, a completat vicepreședintele Marius Dangă.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;