Cadrele medicale de la Institutul de Boli Cardiovasculare se vor afla luni în grevă japoneză

Personalul medical de la Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) “Prof. Dr. George I.M. Georgescu” din Iaşi se vor afla luni, 16 ianuarie, în grevă japoneză, în semn de protest faţă de neincluderea de către Ministerul Sănătăţii a “Institutului Inimii” din Iaşi pe lista obiectivelor propuse spre finanţare prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR). Potrivit reprezentanţilor Sindicatului Sanitas Iaşi, pe timpul grevei, cadrele medicale de la IBCV vor avea ataşaţi de halate fluturaşi cu mesajul “Salvaţi Institutul Inimii. Nu lăsaţi să se oprească inima Moldovei!”.  În aceeaşi ordine de idei, Sindicatul Sanitas Iaşi a făcut publică o scrisoare deschisă destinată premierului Nicolae Ciucă, în care-i solicită să îndrepte această nedreptate făcută Iaşului şi întregii regiuni a Moldovei şi să includă proiectul de realizare a “Institutului Inimii” pe lista de finanţare a PNRR. în caz contrar, sindicalişti rezervându-şi dreptul de a continua protestele faţă de decizia Ministerului Sănătăţii. Reamintim că în urma primei etape de evaluare a proiectelor depuse spre finanţare prin Planul Naţional de Rezistenţă şi Reziliere (PNRR) pentru construcţia de noi spitale în România, proiectul privind construcţia Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iaşi, cunoscut şi ca “Institutul Inimii”, s-a situat pe locul 21 din 46 de proiecte depuse, fiind declarat eligibil. Cu toate acestea, proiectul nu a fost inclus pe lista obiectivelor care urmează să primească finanţare prin PNNR. Mai jos, scrisoarea deschisă semnată de Sindicatul Sanitas Iaşi, adresată premierului Nicolae Ciucă.

Domnului Prim-Ministru Nicolae Ciucă

Cu deosebit regret am luat act de lista obiectivelor propuse pentru finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR)– Componenta 12 sănătate, investiții, infrastructură spitalicească nouă – 11 ianuarie 2023, iar din motive neștiute și nefondate, proiectul Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară (IRMC) de la Iași nu este pe lista celor 27 de spitale incluse spre finanțare în Programul Național de Redresare și Reziliență.

Suntem consternați de atitudinea discriminatorie a Ministerului Sănătății față de pacienții cu afecțiuni cardiovasculare din regiunea Moldovei și față de personalul medical care se ocupă de tratamentul acestor pacienți și trăim senzația că suntem tratați ca “cetățeni de mâna a doua”!

Dorim să primim explicații de la Ministerului Sănătății privind criteriile de includere a noilor obiective din PNRR. De ce proiectul Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară de la Iași a primit -15 puncte din start pe motivul „că se va construi un spital regional de urgență”, iar investițiile din București nu au fost penalizate, cu toate că cel mai mare spital de urgență din țară funcționează în București.

Este inadmisibil ca cetățenii unei părți considerabile a țării să fie penalizați prin prisma unor promisiuni ale decidenților politici neonorate de peste 30 de ani.

Vă reamintim ca se apropie 24 ianuarie, ziua Unirii Moldovei cu Muntenia, ziua în care conștienți, ieșenii, acum 164 de ani, au cedat statutul de capitală, punând mai presus interesul național. E ziua în care, de fiecare dată în ultimii 30 de ani auzim în discursurile conducătorilor țării prezenți la Iași despre datoria morală pe care o are Bucureștiul și ţara față de Iași și Moldova, însă atunci când vine vorba despre sprijinul acestei regiuni și a Iașului se vede de la distanță indiferența: Moldova nu are autostrăzi, Iașul nu are  investiții majore, iar acum Iașul nu are nici un proiect de infrastructură medicală care să fie finanțat prin PNRR și Moldova va avea doar 3 proiecte.

Nu știu dacă nu suntem prea mici pentru a putea întoarce soarta în favoarea noastră, dar știu sigur că ne pasă, că suntem inimoși, că avem grijă de inimile pacienților și trebuie să ne adunăm și să demonstrăm că nu este corectă decizia guvernanților, că ne doare și că noi moldovenii (pacienți și lucrători ai institutului) merităm respectul politicienilor.

Vă cerem să includeți proiectul IRMC Iași în PNRR sau în altă formă de finanțare, în caz contrat ne rezervăm dreptul de a protesta și de a utiliza orice cale legală pentru a contesta modul de împărțire a fondurilor prin acest program important pentru populația României.

Vă mulțumim și așteptăm cu nerăbdare răspunsul Dumneavoastră.

Cu deosebită considerație,

Biroul Executiv al Sindicatului SANITAS Iași

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;