5:13 pm - Sunday April 19, 3705

Universitatea Tehnică reia seria conferinţelor ştiinţifice “Moştenirea lui Asachi”

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) reia începând de joi, 19 ianuarie, seria conferințelor științifice „Moștenirea lui Asachi”, desfășurată în parteneriat cu academicianul Bogdan Simionescu, președintele Comitetului Român de Istoria și Filosofia Științei și Tehnicii al Academiei Române.

Astfel, joi, 19 ianuarie, în Sala de Conferințe „Cristea Niculescu-Otin”, de la parterul Corpului T – Rectorat, începând cu ora 12.00, conferențiarul universitar doctor Alba Iulia Catrinel Popescu, care predă la Colegiul Național de Apărare și Universitatea Națională de Apărare „Carol I” din București, va vorbi despre „România – între «gura de rai» geografică și «răspântia» geopolitică”.

„Conferința se adresează unui public interesat de geopolitică și geostrategia spațiului românesc. Principalele teme abordate vor fi: determinanţii geopolitici ai teritoriului de stat al României, poziţie, mărime, formă, graniţe, capitală, relief şi resurse; determinanții geostrategici ai României, Marea, Muntele, Fluviul, Strâmtorile, Istmul; identităţile geopolitică, civilizațională, geostrategică și geoeconomică ale României; formatele geopolitice din care România face parte sau ar putea face parte în contextul dinamicilor regionale”, a precizat conf. univ. dr. Alba Iulia Catrinel Popescu în descrierea evenimentului. Aceasta este și profesor invitat permanent la „JózefGołuchowski” Academy of AppliedSciencesşi al WSB Universities din Polonia. Este, de asemenea, vicepreședinte al Diviziei de Istoria Științei a Comitetului Român de Istorie și Filosofia Științei și Tehniciial Academiei Române și membru în consiliul consultativ științific al Institutului pentru Studii Europene și Americane din Atena, Grecia (RIEAS).

Conf. univ. dr. Alba Iulia Catrinel Popescu este autor unic al unui volum considerabil de publicații științifice care însumează șase volume de analiză geopolitică, două volume ale unui tratat de geopolitică (obținând multiple premii din partea unor prestigioase instituții și organizații naționale de profil), zeci de studii și articole pe teme de geopolitică, geostrategie, relații internaționale, securitate și istorie, precum și cursuri universitare. Câteva dintre lucrările sale (cărți și articole) au fost traduse și publicate de edituri din străinătate în limbile engleză, azeră / turcă și poloneză.

„Seria Conferinţelor «Moştenirea lui Asachi», gândită împreună cu prof. univ. dr. ing. Daniel Condurache, membru corespondent al Academiei Române, debutează în 2023 cu această prelegere care se adresează unui public elevat, interesat de geopolitică și geostrategia spațiului românesc. Sunt convins de importanţa, relevanţa şi necesitatea unei astfel de conferinţe în contextul actual şi invit pe toţi cei interesaţi să participe”, a declarat acad. Bogdan Simionescu.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;