Informaţii privind decontarea abonamentelor CTP pentru elevii care învaţă în Iaşi, dar au domiciliul în alte localităţi

Începând cu 1 februarie, abonamentele pentru elevi necesare transportului în comun pe traseele metropolitane vor fi eliberate fie de către fiecare primărie în parte, fie acestea vor putea fi achiziţionate de la ghişeele Companiei de Transport Public (CTP) Iaşi.

“Elevul trebuie mai întâi să achite 200 de lei, suma aferentă abonamentului metropolitan, valabil pe raza comunelor ieşene și în municipiul Iaşi. Ulterior, elevul va primi banii înapoi de la şcoală, pentru decontarea transportului la nivelul Zonei Metropolitane, însă doar dacă părinţii depun o cerere la unitatea de învăţământ, în care vor preciza, cu acte doveditoare, distanţa dintre casă şi şcoală”, a declarat Neculai Pamfil, primarul comunei Holboca.

Potrivit acestuia, elevii care sunt înscriși la alte școli decât cele de pe raza comunei Holboca trebuie să se adreseze unităților școlare cu solicitare scrisă pentru alocarea sumei forfetare aferente cheltuielilor pentru transport. Cererile trebuie depuse până în data de 20 a lunii curente pentru obținerea și decontarea abonamentului pe luna viitoare.

 

SUBVENȚII: VALORI ŞI FORMULĂ DE CALCUL

Sumele acordate sunt de 60 de lei pentru primii 3 kilometri şi încă 6 lei/km până la acoperirea distanţei dintre domiciliu şi şcoală, dar pot fi majorate cu 100% pe baza documentelor justificative, conform modificărilor legislative recente (OUG 159/2022 şi OUG 168/2022) cu privire la transportul elevilor.

Elevii primesc în avans banii şi îi pot folosi chiar şi pentru transportul cu maşina personală, având în vedere faptul că în ordonanţă nu se interzice acest lucru. De exemplu, un elev care locuieşte la 12 km de şcoală va primi o sumă forfetară de 114 lei/lună (60 de lei pentru primii 3 km, la care se adaugă 6 lei pentru fiecare km rămas, în cazul de faţă 9 km).

ABONAMENTELE LOCALE PENTRU ELEVI, GRATUITE

Primăria va suporta, în continuare, costurile cu abonamentele elevilor care învaţă în aceeaşi comună în care au domiciliul. Elevii trebuie să se prezinte doar la primărie, pentru a ridica abonamentul, cu carnet sau adeverinţă de elev, respectiv copii ale actelor de identitate ale părinţilor sau al elevului, dacă acesta are peste 14 ani. Elevii vor primi abonamentul local de 150 de lei, valabil în comuna în care locuieşte elevul şi până la punctul de descărcare din Iaşi. Elevii care învaţă în aceeaşi localitate în care au domiciliul pot solicita doar de la primării abonamentul local, nu şi de la ghişeele CTP Iaşi, excepţie făcând municipiul Iaşi.

TRANSPORTUL PUBLIC DEPINDE DE CĂLĂTORI

Primarul Neculai Pamfil roagă locuitorii comunei Holboca care apelează la  transportul metropolitan să-şi achiziţioneze bilete şi abonamente, pentru a susţine în acest fel transportul în comun. Totodată, edilul a făcut un apel şi către familiile a căror copii beneficiază, conform legii, de sumele forfetare pentru transportul metropolitan, dar care nu doresc să apeleze la acest serviciu, să folosească banii respectivi pentru achiziţionarea de abonamente în vederea susţinerii transportului în comun. Mai jos, mesajul primarului Neculai Pnnfil adresat cetăţenilor comunei Holboca:

“Stimați cetățeni,

Primăria face deja un efort financiar uriaș pentru a putea susține transportul în comun pentru elevi și căutăm soluții pentru a putea veni și în sprijinul pensionarilor cu venituri foarte mici. Prin urmare, facem un apel către toți cei care folosesc sau ar putea să folosească transportul în comun: vă rugăm să cumpărați bilete și abonamente, utilizând cât de des posibil transportul în comun, pentru ca acesta să se poată autosusține. Inclusiv frecvența curselor depinde de acoperirea costurilor de operare! Cu alte cuvinte, dacă transportul nu-și scoate banii, riscăm să rămânem cu mai puține curse sau chiar fără transport.

Totodată, adresez același îndemn familiilor care vor beneficia de sumele forfetare, dar se gândesc să-și ducă în continuare copiii la școală cu mașinile proprii: chiar dacă nu este obligatoriu ca suma forfetară primită de elev să fie utilizată exclusiv pentru transport public, vă rugăm să folosiți acei bani pentru a achiziționa abonamente pentru elevi, sprijinind astfel transportul în comun.

Revenim cât de curând posibil și cu noul orar al curselor, ajustat ținând cont de feedbackul transmis de călători și de informațiile colectate din teren, de pe traseu. Programul actualizat va fi pus în practică cel mai probabil începând din 1 februarie. Între timp, transportul public continuă să fie monitorizat, pentru a putea fi optimizat.

Mulțumim anticipat pentru receptivitate”.

Traseele metropolitane operate de CTP Iași din 1 ianuarie 2023

  • 101 Tg Cucu – Sos Moara de Vant – Complex Roua – Dorobant
  • 102 Tg Cucu–Sos Moara de Vant–Complex Roua–Primaria Aroneanu
  • 104 Primaria Aroneanu–Rediu Aldei
  • 202 Casa Sindicatelor – Paun
  • 401 Tatarasi Sud – Rond Dancu – Primaria Holboca – Rusenii Vechi – Rusenii Noi
  • 501 Podu Ros – Sun City – Miroslava – Vorovesti
  • 503 Tehnopolis – Valea Adanca – Tehnopolis
  • 601 Targu Cucu – Podu de Fier – Vanatori – Popricani
  • 701 Rond Copou – Breazu – Horlesti
  • 702 Gara – Rond Pacurari – Primaria Rediu
  • 801 Rond Tutora – Tomesti – Goruni
  • 803 Rond Tutora – Tomesti – Tutora – Opriseni

 

 

Tipul și prețurile titlurilor de călătorie (bilete şi abonamente)

  • bilet 1 călătorie, valabil 120 de minute* doar pe raza UAT-urilor, până la punctul de debarcare din municipiul Iași: 5 lei
  • bilet 1 călătorie, valabil 180 de minute* pe raza UAT-urilor și a municipiului Iași: 7 lei
  • bilet 2 călătorii, fiecare dintre ele valabile 180 de minute* pe raza UAT-urilor și a municipiului Iași: 12 lei
  • abonament unic, valabil 30 de zile doar pe raza UAT-urilor până la punctul de debarcare din municipiul Iași: 200 lei
  • abonament unic, valabil 30 de zile pe raza UAT-urilor și a municipiului Iași: 300 lei
  • abonament unic, valabil 6 luni doar pe raza UAT-urilor până la punctul de debarcare din municipiul Iași: 1.000 lei
  • abonament unic, valabil 6 luni pe raza UAT-urilor și a municipiului Iași: 1.500 lei
  • abonament unic, valabil 12 luni pe raza UAT-urilor și a municipiului Iași: 2.400 lei
  • abonament unic cu tarif redus 50% pentru studenți**, valabil 30 de zile pe raza UAT-urilor și a municipiului Iași: 100 lei
  • abonament unic gratuit pentru elevi***

*biletele sunt valabile 120, respectiv 180 de minute de la momentul validării acestora în mijlocul de transport ori a eliberării chitanțelor de la POS-uri;

**abonamentele cu tarif redus 50% pentru studenți sunt eliberate pe baza adeverințelor de student și a cărții de identitate, prin care este făcută dovada domiciliului;

*** abonamentele gratuite pentru elevi sunt eliberate pe baza carnetelor de elev și a cărților de identitate ale părinților, prin care este făcută dovada domiciliului;

Titlurile de călătorie pot fi achiziționate fie online, prin aplicația 24pay, fie de la orice automat de bilete de pe raza municipiului Iași ori din afara acestuia, fie de la tonetele CTP Iași din municipiul Iași, fie de la POS-urile montate în fiecare mijloc de transport public.

Direct din mijloacele de transport public, pot fi achiziționate cu cardul de la POS-uri următoarele titluri de călătorie:

  • bilet 1 călătorie, valabil 120 de minute de la eliberare, pe raza municipiului Iași: 3 lei
  • bilet 1 călătorie, valabil 120 de minute de la eliberare, pe raza UAT-urilor: 5 lei
  • bilet 1 călătorie, valabil 180 de minute de la eliberare, pe raza UAT-urilor și a municipiului Iași: 7 lei
  • abonament 1 zi, valabil 24 de ore de la eliberare, pe raza municipiului Iași: 12 lei

În ceea ce privește situația depistării de către controlorii CTP Iași a călătorilor frauduloși, valoarea sancțiunii contravenționale aplicate în astfel de cazuri este de 150 de lei, iar a taxei speciale de călătorie, care se achită pe loc, este de 99 de lei.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;