Ce muzee vor fi deschise publicului de Ziua Unirii Principatelor Române

Complexul Muzeal Național „Moldovaˮ Iași invită publicul să viziteze în ziua de 24 Ianuarie o parte dintre muzeele pe care le administrează, deschise între orele 10.00 și 17.00 (ora 16.30, ultimul bilet):

  • Muzeul Unirii
  • Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”
  • Palatul „Alexandru Ioan Cuza” din Ruginoasa

Simpozionul „Omagiu Făuritorilor Unirii” (XI) la Muzeul Unirii

Complexul Muzeal Național „Moldovaˮ Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Asociația „Alexandru Ioan Cuza nr. 20” din Iași, organizează cea de-a XI-a ediție a Simpozionului „Omagiu Făuritorilor Unirii”.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 21 ianuarie, începând cu ora 11.00, la Muzeul Unirii și va fi moderat de dr. Cătălin Turliuc – Academia Română – Filiala Iași – Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iași.

Marcând împlinirea a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române, programul acestei ediții cuprinde prelegeri susținute de istoricii:

  • Bogdan Constantin Dogaru: „Francmasoneria și mișcarea pentru unitate națională a românilor”;
  • Cristian Moșneanu: „Transilvania și ecoul Unirii Principatelor”;
  • Mihai Ștefan Ceaușu: „Imperiul Habsburgic și Unirea Principatelor”;
  • Cătălin Turliuc – „Alexandru Ioan I – sfârșitul domniei și posteritatea”.

Simpozionul „Omagiu Făuritorilor Unirii” a devenit un eveniment de tradiție, având ca principal obiectiv diseminarea în rândul publicului larg a informațiilor cu caracter istoric legate de momentul Unirii Principatelor, contextul internațional al acesteia, personalitățile implicate în acest demers și rolul lui Alexandru Ioan Cuza în procesul de modernizare a societății românești.

„Cuza ne unește” – eveniment de pedagogie muzeală

Complexul Muzeal Complexul Muzeal Național „Moldovaˮ Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Paradis” organizează miercuri, 25 ianuarie 2023, între orele 10.00 – 16.00, la Muzeul Unirii, o serie de activități de pedagogie muzeală, sub titulatura „Cuza ne unește”. O scenetă cu personaje istorice, precum și tradiționala „Hora Unirii”, dansată de copii, vor completa acest eveniment.

Ziua Unirii la Palatul „Alexandru Ioan Cuza” din Ruginoasa

Manifestări dedicate sărbătoririi Unirii de la 24 ianuarie 1859 se vor desfășura la Ruginoasa, în colaborare cu Primăria Comunei Ruginoasa, în data de 24 ianuarie 2023:

  • ora 12.00, „Te Deum” – Biserica Domnească Ruginoasa, slujbă susținută de sobor de preoți, urmată de alocuțiuni ale oficialităților locale și ale invitaților și depunere de coroane;
  • ora 13.00, „Hora Unirii” – în fața Palatului „Alexandru Ioan Cuza”, urmată de vizitarea muzeului.

 

Ziua Unirii la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”

Publicul este invitat să viziteze Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”, în data de 24 ianuarie 2023, pentru a marca Ziua Unirii și rolul lui Mihail Kogălniceanu în înfăptuirea acesteia.

Muzeele din Palatul Culturii, precum și celelalte muzee din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași vor fi închise în ziua de 24 Ianuarie. Începând de miercuri, 25 ianuarie,  toate muzeele vor reveni la programul standard.

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;