Primăria municipiului Iaşi va trebui să identifice până cel mai târziu la mijlocul acestui an amplasamentul pe care urmează să fie construit noul sediu al Operei Naţionale Române Iaşi (ONRI), în caz contrar fondurile neeceare pentru realizarea acestei investiţii ar putea fi pierdute. Anunţul a fost făcut, luni, la Iaşi, de ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu,
“În luna iulie a anului trecut, Ministerul Culturii a cerut Primăriei să transmită propunerile de terenuri unde ar putea fi construit sediul Operei din Iaşi. După evaluarea făcută de colegii mei de la Unitatea de Management a proiectelor, singurul amplasament care s-a dovedit bun pentru ceea ce noi dorim să realizăm la Iaşi este terenul situat vis–a-vis de Teatrul Naţional, acolo unde funcţionează o şcoală specială şi o altă bucată dintr-un teren care este al unei companii private şi pe care s-a pus, după cum înţeleg, sechestru. După discuţia de astăzi cu domnul primar, care ne-a anunţat că a desemnat o persoană care să se ocupe de această chestiune, va trebui ca autoritatea locală să înceapă demersurile cu acea companie privată pentru efectuarea unui schimb de terenuri. În cazul în care acest lucru nu este posibil, avem şi varianta exproprierii terenului, însă atât timp cât există deschidere din partea acelei companii, consider că un schimb de terenuri este exact ce ne trebuie, astfel încât până la începutul verii, amplasamentul respectiv să poată fi pus la dispoziţia Ministerului Culturii în vederea demarării procedurilor privind începerea lucrărilor la noul sediu”, a declarat ministrul Lucian Romaşcanu, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurată la sediul Prefecturii.
La rândul său, primarul Mihai Chirica a admis că terenul situat vis-a-vis de Teatrul Naţional Vasile Alecsandri ar fi cel mai bun amplasament pentru ridicarea noului sediu al Operei Naţionale Române din Iaşi. În ciuda acestui lucru, edilul a recunoscut că în acest moment există o serie de neclarităţi în legătură cu situaţia juridică a terenului respectiv.
“Acest amplasament are câteva neajunsuri, care însă nu ne pot fi imputabile, având în vedere că terenul respectiv aparţine unei persoane fizice sau juridice, cu alte cuvinte este proprietatea cuiva care va trebui să o cedeze. Mai sunt, de asemenea, şi câteva elemente de natură juridică care trebuie lămurite, însă noi nu vom abandona această pistă. Vom trimite o adresă oficială către proprietarul terenului, în care îl vom întreba dacă este interesat să cedeze suprafaţa respectivă de teren şi clădirile aferente către Primăria Municipiului Iaşi. Dacă doreşte să o facă va trebui să ne spună şi în ce condiţii este dispus să ne cedeze terenul, iar dacă noi vom putea îndeplini condiţiile respective, suntem decişi să preluăm acest amplasament şi să dăm drumul imediat la faza de proiectare a clădirii”, a afirmat primarul Mihai Chirica.
El a precizat că Primăria l-a desemnat pe Andrei Apreutesei, managerul Ateneului Naţional din Iaşi, ca manager de proiect în cazul acestei investiţii.
“Deja avem un manager de proiect din partea Ministerului Culturii. este vorba despre domnul Trâmbaciu, care coordonează Direcţia de Investiţii din cadrul ministerului, iar din partea Municipiului Iaşi l-am desemnat în funcţia de manager de proiect pe domnul Andrei Apreutesei. Consider că dacă vom găsi soluţia juridică cea mai rapidă şi corectă în acelaşi timp privind amplasamentul – şi aici mă refer la terenul situat vis-a-vis de Teatrul Naţional – care şi mie mi s-a părut a fi cel mai bun, vom reuşi să demarăm cât mai urgent această importantă investiţie”, a adăugat edilul.
Reamintim că, în acest moment, angajaţii Operei Naţionale Române din Iaşi (ONRI) susţin reprezentaţiile pe scena Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri”, instituţie care găzduieşte, ]n paralel, şi spectacolele actorilor.