Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, huiduiţi la Iaşi de Ziua Unirii

Premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, au fost huiduiţi marţi, la Iaşi, de participanţii prezenţi la manifestările organizate în Piaţa Unirii cu ocazia aniversării a 164 de ani de la Unirea Principatelor Române.

Peste 7.000 de persoane au fost prezente în Piaţa Unirii la manifestările organizate de Ziua Unirii. Printre cei prezenţi la tribuna oficială, alături de autorităţile locale, s-au aflat premierul Nicolae Ciucă şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu. De asemenea, printre participanţi s-a numărat şi liderul AUR, George Simion, care alături de membrii şi simpatizanţii acestei formaţiuni politice a participat la un marş de protest împotriva actualilor guvernanţi desfăşurat pe traseul Piaţa Palatului Culturii – Piaţa Unirii.

În piaţă au fost prezenţi, de asemenea, reprezentanţii asociaţiilor Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Împreună pentru A8 şi Reset, care au protestat faţă de promisiunile neonorate ale guvernanţilor de la Bucureşti privind începrea lucrărilor de construcţie a autostrăzii A8 (Autostrada Unirii), care urmează să lege Moldova de Ardeal. Proteste la adresa oficialităţilor de la Bucureşti au venit şi din partea cadrelor medicale, nemulţumite de neincluderea de către Ministerul Sănătăţii pe lista de finanţare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a proiectului de construcţie a Institutului Regional de Boli Cardiovasculare de la Iaşi.    

Ca de fiecare dată cu prilejul Zilei Unirii, reprezentanţii autorităţilor centrale au declarat în discursurile lor că Iaşul şi Moldova trebuie să beneficieze de o atenţie deosebită în ceea ce priveşte investiţiile, în vederea reducerii decalajului economic faţă de celelalte regiuni ale ţării.

“Rădăcinile României europene se regăsesc în Unirea Principatelor, act vizionar realizat prin unitatea de voinţă în jurul valorilor şi obiectivelor comune. Unirea Moldovei cu Ţara Românească nu ar fi fost posibilă fără acţiunile curajoase ale paşoptiştilor, fără munca neobosită a elitei intelectuiale din cele douiă principate, fără demersurilor neîntrerupte ale diplomaţiei româneşti pe lângă cancelariile marilor puteri şi, mai ales, fără susţinerea populară a românilor”, a declarat premierul Nicolae Ciucă în mesajul adresat  celor prezenţi în piaţă.

Şeful Executivului a afirmat că reducerea decalajului economic între Moldova şi celelalte regiuni ale ţării reprezintă unul din principalele obiective care trebuie să fie avute în vedere de cei aflaţi la conducere, cu referire la finalizarea lucrărilor de construcţie a autostrăzilor A7 şi A8, care urmează să lege Moldova de Muntenia şi Ardeal.

La rândul său, preşedintele Camerei Deputaţílor, Marcel Ciolacu, a insistat în alocuţiunea sa asupra necesităţii unirii tuturor forţelor politice în vederea ducerii la îndeplinire a proeictelor de dezvoltare şi modernizare a României.

“De fiecare dată am demonstrat că doar uniţi putem depăşi orice obstacole. Doar împreună putem crea un viitor mai bun. Când am fost uniţi, popor şi conducători, am făcut Mica Unire. Când am fost uniţi, am făcut Marea Unire. Când am fost uniţi, am scăpat de dicatură”, a spus Marcel Ciolacu.

În discursul său adresat participanţilor, primarul Mihai Chirica le-a mulţumit acestora pentru faptul că în ciuda vremii potrivnice au ţinut să fie prezenţi la această importantă sărbătoare a Iaşului şi a întregii Românii.

„Bine ați venit la Iaşi! Vă mulțumesc că aţi ajuns înfruntând vremea și distanța. O ţară puternică se clădește în unitate de gândire și de voinţă. Un conducător puternic e cel care adună poporul în jurul idealurilor sale. Cei care vă dezbină nu vor binele acestei ţări. Am venit aici pentru recunoștința pe care le-o purtăm pentru Unirea Principatelor. Cei care vor să vă dezbine vă folosesc pentru binele lor, v-au mințit! Dacă veniți la Iaşi, veniţi pentru drag de ţară. Vă doresc un an bun, să vă intoarceți acasă cu bine. Mulţumesc pentru efort domnule prim-ministru. La porțile ţării se aude zgomot de armă”, a spus primarul Mihai Chirica.

După discursurile oficialităţilor a avut loc depunerea de coroane de flori la statuia Domnitorului Alexandru Ioan Cuza, urmată de parada militară şi intonarea Horei Unirii. Faţă de anii trecuţi, oficialităţile venite de la Bucureşti nu s-au mai prins în horă alături de cei prezenţi în piaţă, preferând să se îndrepte rapid către “Biserica Trei Ierarhi”, unde erau aşteptaţi la slujba religioasă şi ceremonia de depuneri de coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;