Mai mult de jumătate dintre persoanele care se prezintă în Triajul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi necesită internare şi tratament, cel mai adesea diagnosticul confirmat de medici fiind cel de gripă sau de pneumonie.
După cum a precizat dr. Florin Roşu, la Spitalul de Boli Infecţioase din Iaşi sunt internaţi în acest moment 22 de pacienţi adulţi şi trei copii, toţi diagnosticaţi cu gripă, în timp ce alte 28 de persoane se află în aşteptarea rezultatului analizelor. De asemenea, alţi doi copii cu diagnosticul de pneumonie cauzată de gripă sunt trataţi de medici.
“Numărul pacienților pe care îi tratăm de gripă este însă foarte mare și asta poate și pentru că unii dintre pacienti au ignorat recomandările noastre de a se prezenta la medicul de familie în primele 24 de ore de la apariția simptomelor: durere de cap, febră mare, durere musculară, rinoree (“curge nasul”) și în maxim 72 de ore la medicul specialist din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, dacă patologia persistă”, a declarat dr. Florin Roşu, managerul Spitalului de Boli Infecţioase “Sfânta Parascheva”.
Acesta a afirmat că în astfel de cazuri este foarte importantă prezentarea la medic, lucru care uneori poate face chiar diferența dintre viață și moarte.
“Prezentarea la spital va fi urmată de un consult clinic și de unul paraclinic (analize de laborator, investigații imagistice), care vor indica dacă pacientul are nevoie de îngrijire la domiciliu (în sistem ambulator) sau în regim de spitalizare”, a adăugat dr. Florin Roşu, care a mai precizat că 10% dintre pacienții internați au necesitat îngrijire în cadrul compartimentului de Terapie Intensivă.
“Recomandăm, în continuare, vaccinarea antigriplă, nu este târziu. Durează două săptămâni până când anticorpii vor atinge un titru protectiv și chiar dacă, în acest interval, pacientul este diagnosticat ca având gripă, cu siguranţă forma va fi una mult mai ușoară”, a mai declarat medicul.
În încheiere, acesta a făcut un apel către cetăţeni să nu ignore măsurile de igienă, respectiv spălatul pe mâini. De asemenea, se recomandă evitarea aglomerațiilor, iar în cazul în care acest lucru nu poate fi evitat, trebuie purtată masca sanitară de protecţie. Nu în ultimul rând, medicii recomandă consumarea de legume şi fructe proaspete, care întăresc sistemul imunitar. În cazul în care se constată apariţia simptomelor de gripă, pacientul trebuie izolat acasă, fără a intra în contact direct cu locurile aglomerate.