Asociaţia Alternative Sociale a organizat miercuri, 8 februarie, la Colegiul Tehnic “Ioan C. Ştefănescu” din Iaşi un atelier pe tema dezvoltării abilităților de viață independentă, la care au participat elevi și profesori din Italia, Polonia și Ungaria, prezenți în aceste zile în România, în cadrul unui schimb de experiență.
Aplicând conceptul de educație de la egal la egal, activitatea s-a transformat într-o oportunitate pentru voluntarii Colegiului „Ioan C. Ștefănescu” de a aduce argumente solide perspectivei voluntariatul ca modalitate de a-i ajuta pe cei din jur, dezvoltându-te în același timp pe tine însuți. Aceștia au prezentat activitățile în care s-au implicat în cadrul proiectelor STAR și SUPERNOVA, punând accent pe abilitățile dobândite și transformările de la nivel personal produse ca urmare a creșterii încrederii și stimei de sine. Ulterior, participanții au fost invitați să ia parte la discuții pe tema voluntariatului, a situațiilor care pot fi îmbunătățite la ei în școală și a identificării de metode creative pentru a produce o schimbare în comunitatea în care trăiesc, au precizat reprezentanţii asociaţiei.
Una dintre concluziile întâlnirii, desprinsă atât din teorie, dar și din activitățile practice pe care cei prezenți au avut posibilitatea să le realizeze, este aceea că „împreună” reprezintă un cuvânt puternic. Presupune faptul că atunci când împărtășești cu ceilalți aceleași aspirații, principii, valori, luptând pentru un scop comun, probabilitatea ca acesta să fie atins devine foarte mare.
Nu în ultimul rând, a fost subliniată importanța implicării profesorilor în activități de voluntariat.
„Profesorii, înainte de toate sunt oameni, iar menirea noastră este și aceea de a-i pregăti pe tineri pentru viața de după școală, din toate punctele de vedere. În plus, prin implicarea activă a profesorilor în problemele cu care se confruntă societatea, aceștia pot constitui modele de urmat pentru tânăra generație”, a spus Nicoleta, unul dintre profesorii voluntari implicaţi în proiect.