În prezenţa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de Stat Raed Arafat, şi a şefului Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Dan Iamandi, la Iaşi a avut loc astăzi inaugurarea oficială a Centrului Naţional de Pregătire şi Perfecţionare în Stingerea Incendiilor şi de Căutare-Salvare a Supravieţuitorilor.
Investiţia, în valoare de patru milioane de euro, face parte dintr-un proiect mai amplu, care urmează să fie implementat la nivel naţional, cu finanţare de Uniunea Europeană.
“Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, în 2007, România a primit peste un miliard de euro pentru dotări, achiziţionare de echipamente şi pentru pregătirea salvatorilor, Pe de altă poarte, fiecare judeţ are în prezent, prin intermediul inspectoratelor judeţene pentru situaţii de urgenţă, echipamente specifice, salvatori pregătiţi, astfel încât în cazul apariţiei unei situaţii critice să se poată interveni imediat. Nu putem spune că suntem pregătiţi sută la sută pentru astfel de catastrofe (precum cea produsă în aceste zile în Turcia – n.r.), însă suntem mult mai bine pregătiţi decât eram în urmă cu câţiva ani”, a declarat Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne.
“Este un lucru extraordinar tot ceea ce se întâmplă în ceea ce înseamnă structura de situaţii de urgenţe a Ministerului Afacerilor Interne, respectiv în cadrul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, şi, în mod special, la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Aici, la Iaşi, în acest poligon, se vor pregăti salvatorii români şi cei din Republica Moldova. Cu siguranţă vom continua şi pe viitor acest gen de proiecte, le vom dezvolta şi în alte zone ale ţării, pentru că ele sunt absolut necesare. Fonduri există, determinare există, aşadar nu văd de ce nu putem să facem aceste lucruri”, a precizat, la rândul său, Dan Iamandi, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
“Pentru acest an am planificat o serie de persoane să vină la Iaşi, la acest poligon, pentru a fi instruiţi. Este o infrastructură comună, pe care o vom utiliza împreună. Prima instruire a salvatorilor din Republica Moldova este programată în luna aprilie 2023”, a spus col. Alexandru Oprea, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă din Republica Moldova.
Centrul de la Iaşi va asigura pregătirea unui număr de 200 de pompieri din România şi Republica Moldova, împărţiţi în zece serii. Aceştia se vor şcoli pentru a fi pregătiri în lupta de stingere a incendiilor şi de căutare şi salvare a supravieţuitorilor din mediile ostile, conform planificăriii stabilite de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţe unui program stabilit de IGSU.
Ideea înfiinţării centrului de pregătire a salvatorilor inaugurat astăzi la Iaşi a venit încă din anul 2015, când a fost identificat terenul pe care urma să fie amenajat poligonul, semnarea contractului cu Uniunea Europeană fiind semnat în anul 2019. Deocamdată, centrul de pregătire a salvatorilor de la Iaşi este unic în ţară, în perioada următoare urmând să fie dat în folosinţă un al doilea obiectiv de acest fel în localitatea Siret, din judeţul Suceava.