Campanie de donare de sânge, iniţiată de angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică

Angajații Direcției de Sănătate Publică  (DSP) Iași anunţă lansarea unei campanii de donare de sânge, având în vedere că, în acest moment, unităţile sanitare din judeţ se confruntă cu o acută lipsă de sânge.

Astfel, joi, 23 februarie, începând cu ora 08.30, salariaţii DSP Iaşi se vor prezenta la Centrul de Transfuzii Iași, pentru a  dona sânge. Totodată, DSP Iași dorește să se implice în susținerea acestei cauze extrem de importante și anume  nevoia de sânge pentru cei aflați în suferință. Mai mult, este evident că donarea de sânge salvează multe vieți, dar este bine de știut că transfuzia de sânge are efecte benefice pentru donatori.

În acest context, Direcția de Sănătate Publică Iași face un apel către toți ieșenii, pentru a veni în sprijinul celor care au nevoie de acest ajutor, să se prezinte la Centrul de Transfuzii Iași pentru a dona sânge.   Procedura de donare este simplă, sigură și inofensivă. Pentru programări puteţi folosi aplicaţia BlooDoChallenge Iași: https://play.google.com/store/apps/details… – pentru Android

https://apps.apple.com/ro/app/bloodochallenge/id1543200460 – iOS

Informații  necesare donării de sânge:

Pot dona persoane cu vârsta până în 50 de ani, fără afecțiuni cronice sau acute (ex. viroze respiratorii,  afectiuni cardio-vasculare, psihice,  gastrice, diabet, cancere, boli de sânge, infecții acute sau  cronice, tuberculoză, hepatite cronice, etc) fără tratamente medicamentoase, fără operații în ultimele 6 luni.

Persoanele cu vârsta între 50 – 60 ani, trebuie să prezinte la Centrul de Transfuzii Iași o adeverință medicală eliberată de medicul de familie, care să ateste că nu suferă de boli cronice și un EKG (electrocardiogramă) care să menționeze absența bolilor cardiace.

Femeile trebuie să se afle în afara menstruației (după cel puțin 5 zile), la cel puțin un an după naștere și minim 6 luni de când au încetat alăptarea.

Greutatea minimă, pentru femei și bărbați, este de 60 kg, întrucât exista o corelație medicală între genul persoanei, înălțime, greutate și cantitatea de sânge care se poate recolta la o donare standard.

Cu minimum două zile înainte de a dona, orice persoană trebuie să se hidrateze (2,5 – 3 litri lichide pe 24 ore), iar în dimineața donării se vor consuma cât mai multe lichide. Cei care consumă cafea în mod uzual pot să o bea și înaintea donării. Trebuie consumat un mic dejun ușor, fără grăsimi.

Se va stopa orice consum de alcool cu minim 72 ore înainte de ziua donării.

Nu se face sport cu minim 24 ore înainte de donare și nu se donează după tura de noapte.

Criteriile medicale complete și necesare acceptării sau refuzării la donare se vor stabili în urma triajului efectuat de către medicul de la consultații, conform legislației în vigoare.

Donarea de sânge protejează donatorul împotriva afecțiunilor cardiovasculare, a accidentelor vasculare, a dislipidemiilor.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;