Aproape 48.000 de refugiaţi ucraineni au tranzitat în ultimul an Centrul de Asistenţă Umanitară din Nicolina

Până în prezent, Centrul de Asistenţă Umanitară şi Socială pentru Refugiaţi Nicolina Iaşi a fost tranzitat de 47.574 de persoane care au fugit din calea războiului din Ucraina. În cadrul centrului, 21.515 dintre acestea au beneficiat de asistență umanitară, iar 26.059 de suport social, medical și integrare.

Centrul este realizat printr-un parteneriat între Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Primăria Municipiului Iași şi asociaţiile Afterhills, ParentIS şi Grupul Zâmbetul Nostru.

”24 februarie 2022 este ziua pe care o lume întreagă nu o va uita. E ziua în care la granița României a început o criză majoră, cu impact pe tot globul, și pentru care ONG-urile s-au mobilizat excepțional.  Am ajuns în vămi în puterea primei nopți, după ce în Ucraina au început să cadă rachetele rusești și am început să-i ajutăm pe civilii care treceau granița” – așa a început povestea care pentru FONSS înseamnă muncă multă, pentru a ajuta încă un grup vulnerabil: refugiații. Înseamnă și povestea formidabilă a solidarității, a sentimentului frațietății cu colegii din ONG-uri și din serviciile publice.

Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați Nicolina Iași a fost deschis oficial pe 24 martie 2022, la exact un an de la invazia trupelor ruseşti în Ucraina. Angajații care lucrează aici sunt din serviciile private și publice, managementul fiind unic. 72 de angajați sunt de la Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS) și a partenerii din proiect, respectiv Asociaţia Afterhills, Asociaţia ParentIS şi Asociaţia Grupul Zâmbetul Nostru. Primăria Municipiului Iaşi, în calitate de partener, este cea care a pus la dispoziţie clădirea, instituţia contribuind la plata utilitățile și detaşând la centru şapte persoane, dintre care trei în domeniul asistenței sociale, una pentru asistență medicală şi trei persoane pentru curățenie.  Centrul funcționează prin finanțările atrase de la donatori, prin proiecte scrise de ONG-uri și de la sponsori.

Filed in: Informațía zilei, ONG-uri

Comments are closed.

;