5:14 pm - Monday April 29, 4735

Primarul Mihai Chirica a semnat autorizaţia de construcţie pentru Spitalul Regional de Urgenţă

Primarul Mihai Chirica a semnat joi, 23 februarie autorizația de construire pentru începerea lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență (SRU) Iași.

“Prin semnarea Autorizaţiei de Construire, Spitalul Regional de Urgență Iași a intrat în linie dreaptă. Vreau să mulţumesc tuturor partenerilor – Ministerul Sănătăţii şi Guvernul României, colegilor din domeniul medical ieşean, inclusiv Universităţii de Medicină şi Farmacie din Iaşi, precum şi tuturor specialiştilor care au fost alături de noi pentru realizarea acestui obiectiv. În ciuda tuturor piedicilor politice, iată că, prin argumente şi muncă serioasă, cel mai important obiectiv medical din Regiunea de Nord-Est a României se va construi în oraşul nostru. Mă voi implica în continuare cu aceeaşi seriozitate ca spitalul să fie gata la termen, iar locuitorii din această parte a ţării să aibă parte de cele mai bune servicii medicale. Vă mulţumesc pentru răbdare şi încredere!”, a declarat primarul Mihai Chirica, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Palatul Roznovanu.

Demersurile pentru realizarea Spitalului Regional de Urgenţă de la Iaşi, situat în zona Moara de Vânt, au început la sfârșitul anului 2016, iar în toamna anului 2017, Consiliul Local a aprobat transmiterea terenului în suprafaţă de 120.000 de metri pătrați din domeniul public al Municipiului Iași și administrarea Consiliului Local Iași în domeniul public al Statului și administrarea Ministerului Sănătății.

Pe lângă celelalte documentații necesare finalizării proiectului, inclusiv cea aferentă rețelelor de utilități, municipalitatea a lucrat în tot acest timp la o serie de studii pentru construirea căilor de acces spre și în interiorul arealului viitorului spital, care va fi dezvoltată unitar și coerent, după un concept Smart City District. Municipalitatea va asigura în continuare toată documentația necesară și va pune la dispoziție toate suprafețele de teren necesare rețelelor de utilități (apă – canalizare, termoficare, curent electric și gaz, internet și telefonie).

Costul Spitalului Regional de Urgență Iași se ridică la aproape 600 de milioane de euro, din fonduri europene, un împrumut de la Banca Europeană de Investiții (BEI) şi de la bugetul de stat. Costurile construcției sunt estimate de proiectanți la 400 de milioane de euro (336 de milioane de euro, fără TVA), diferența urmând să asigure dotările (mobilier, aparatură medicală, etc.).

Noua unitate spitalicească, o construcţie cu 850 de paturi, va înlocui actualul Spital Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon”, vechi de 260 de ani, şi va îmbunătăţi activitatea de predare şi cercetare de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”. Noul spital va oferi atât servicii spitaliceşti, cât şi asistenţă medicală ambulatorie, estimându-se a fi operaţional în 2027.

Filed in: Administrație, Informațía zilei

Comments are closed.

;