Asociația Zbor de Fluturi a anunțat marți, 28 februarie, rezultatele obținute în urma implementării proiectului „Labirintul relațiilor în lumea autismului”. În perioada septembrie 2023 – februarie 2023, terapeuții asociației au mobilizat comunitatea ieșeană să pășească în lumea copiilor cu autism prin activități diverse. „Labirintul relațiilor în lumea autismului” a venit ca un răspuns la nevoia copiilor cu autism de a crea o punte de legătură cu comunitatea din jurul lor. De aceea, activitățile proiectului s-au desfășurat atât cu persoanele tipice, cât și atipice. În cadrul proiectului, accentul a fost pus pe deprinderea de abilități de interacțiune socială, pe exersarea empatiei, dar și pe dezvoltarea strategiilor de comunicare dintre părinți și copiii cu TSA.
“Parteneriatele încheiate cu cele opt instituții școlare din județul Iași au confirmat nevoia de informații actuale despre tulburarea de spectru autist, deschiderea copiilor de a avea relații armonioase între ei, dar și a cadrelor didactice de a cunoaște în detaliu acest tip de tulburare. Activitățile desfășurate de către terapeuți cu copiii care frecventează centrul asociației i-au ajutat pe copiii cu TSA să exerseze abilitățile dobândite în urma sesiunilor de terapie, să cunoască persoane noi și să facă un pas către lumea persoanelor tipice. Prezența părinților la cursurile moderate de Roxana Acsinte și feedback-ul primit au validat nevoia grupurilor de sprijin destinate adulților”, precizează reprezentanţii asociaţiei într-un comunicat remis redacţiei.
Explorarea labirintului senzorial a fost una dintre activitățile pe care terapeuții și voluntarii au desfășurat–o atât în instituțiile de învățământ partenere, cât și într-un spațiu public, frecventat de ieșeni.
În acest sens, 278 de ieșeni au explorat în mod gratuit labirintul senzorial duminică, 5 februarie. Prin experimentarea labirintului senzorial persoanele neurotipice au înțeles într-un mod mai profund stările și senzațiile pe care le trăiesc persoanele din spectrul autist.
Proiectul „Labirintul relațiilor în lumea autismului” este derulat de Asociația Zbor de Fluturi și finanțat prin programul În Stare de Bine (www.instaredebine.ro), susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.
Despre Asociația Zbor de Fluturi
Misiunea Asociatiei Zbor de Fluturi este să ofere o șansă de recuperare copiilor cu autism, prin servicii specializate, programe de terapie personalizate si promovarea drepturilor si demnitatii acestora. Copii sunt sustinuti în dezvoltarea abilităţilor lor cognitive, sociale si de limbaj. Abordarea terapeutica se bazează pe principiile analizei aplicate a comportamentului ( ABA), terapie cu cele mai bune rezultate în lucrul cu copii cu Tulburari din Spectru Autist. Detalii pe https://www.asociatiazbordefluturi.ro/
Despre Programul În Stare de Bine
Programul În stare de bine este un program de finanțare ce oferă anual granturi nerambursabile în valoare totală de 1 milion de euro organizațiilor neguvernamentale din România. Programul este susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. Obiectivul programului este creșterea calității vieții grupurilor vulnerabile și a comunităților din care acestea fac parte, prin sprijinirea inițiativelor din domeniile Cultură, Sport sau Viață Sănătoasă care au un impact poztiv asupra acestora. Pentru mai informații, accesați www.instaredebine.ro.
Despre Kaufland România
Kaufland se numără printre cele mai mari companii de retail din Europa, cu peste 1.270 de magazine în 7 țări și o rețea de 126 de magazine în România. Asumarea responsabilității ecologice și sociale este un aspect esențial al politicii corporative Kaufland. Crezul companiei constă în ideea că lumea poate fi un loc mai bun prin implicarea fiecăruia, de aceea, în 2018, Kaufland a dezvoltat platforma „Implicarea face diferența”, sub umbrela căreia sunt comunicate toate acțiunile de responsabilitate socială. Cea mai mare parte a proiectelor CSR ale companiei sunt desfășurate în parteneriat cu asociații nonguvernamentale regionale sau naționale și urmăresc implementarea de programe sociale complexe ce se adresează unor grupuri mari de beneficiari. Pentru mai multe informații, vizitați www.kaufland.ro.
Despre Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (FDSC) este o organizație neguvernamentală, independentă, înființată în anul 1994, la inițiativa Comisiei Europene. FDSC promovează o societate civilă puternică și sustenabilă, care contribuie la apărarea valorilor democratice, prin sprijinirea actorilor societății civile, mobilizarea de resurse, încurajarea unui mediu favorabil și întărirea cooperării cu celelalte sectoare. Pentru mai multe informații, accesați www.fdsc.ro.