Refugiaţii ucraineni de la Centrul de Asistenţă Umanitară Nicolina vor fi testaţi gratuit împotriva tuberculozei

O echipă de medici din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi va efectua vineri, 3 martie, o acţiune de testare gratuită împotriva tuberculozei a persoanelor cazate în Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați Nicolina. În plus, reprezentanţii Crucii Roșii vor măsura gratuit tensiunea arterială și nivelul glicemiei refugiaţilor ucraineni care se testează gratuit împotriva tuberculozei.

“Vă rugăm să reţineţi că testarea tuberculozei este non-invazivă, nu vă pune în pericol, iar în cazul unui rezultat pozitiv, puteți accesa gratuit tratament și medicamente prin programele de sănătate românești. Acest program de testare este o mare șansă să te asiguri că ești sănătos, mai ales că ai călătorit sute de mile până în România, venind în contact cu străini care ar putea avea orice boală. Este important să știi dacă ai tuberculoză, pentru tine și pentru ceilalți. Tuberculoza este tratabilă, așa că nu ezitați să vă faceți un control. Tensiunea arterială și glicemia se pot schimba și în situații similare cu cea prin care ai trecut în război”, se arată într-un mesaj scris în limba ucraineană şi adresat persoanelor cazate în Centrul de Asistenţă Umanitară şi Socială pentru Refugiaţi Nicolina.

De la începutul invaziei trupelor ruseşti în Ucraina, pe 24 februarie 2022, şi până în prezent, Centrul de Asistenţă Umanitară şi Socială pentru Refugiaţi Nicolina Iaşi a fost tranzitat de aproape 50.000 de persoane, care au beneficiat atât de asistență umanitară, cât şi de suport social, medical și de integrare. Centrul este realizat printr-un parteneriat încheiat între Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONSS), Primăria Municipiului Iași şi mai multe organizaţii non-guvernamentale. Funcţionarea centrului este asigurată prin finanțările atrase de la donatori, proiecte câştigate de ONG-uri şi sponsori.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;