Concursul „Academician Cristofor Simionescu”, recunoscut la nivel naţional de Ministerul Educației

Începând cu anul 2023, una dintre cele mai importante competiții organizate pentru elevi de către Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a fost inclusă de Ministerul Educației în lista Concursurilor naționale școlare. Este vorba despre Concursul „Academician Cristofor Simionescu”, organizat în fiecare an de către cadrele didactice și studenții de la Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu”.

Anul acesta, competiția de chimie organizată de facultatea de profil a TUIASI va ajunge la cea de-a XI-a ediție, fiind organizată toamna, în luna noiembrie. Unul dintre cele mai inedite puncte ale concursului este faptul că pot participa elevi din toată lumea, singura limitare este cea că subiectele sunt redactate doar în limba română. Concursul „Academician Cristofor Simionescu” a fost organizat în format fizic la început, dar pandemia a impus desfășurarea acestuia în mediul online, acolo unde au putut fi cooptați și elevi din Republica Moldova sau chiar Ucraina, la edițiile precedente.

„Din acest an concursul «Academician Cristofor Simionescu» este inclus pe lista concursurilor naționale școlare. Acest aspect este o recunoaștere a colaborării îndelungate cu mediul preuniversitar și a calității activităților organizate de Facultatea de Inginerie Chimică și Protecția Mediului «Cristofor Simionescu». Este un lucru care ne bucură și îi încurajăm pe elevi să se înscrie în număr cât mai mare la ediția de anul acesta”, au precizat reprezentanții facultății.

Concursul are două componente, una individuală și una pe echipe. Cea individuală se adresează elevilor din ciclul liceal și constă în evaluarea cunoștințelor din domeniul chimiei și chimiei aplicate în protecția mediului. La competiție pot participa toți liceenii din clasele IX – XII.

„La concurs pot participa mai multe cadre didactice de la aceeaşi unitate de învăţământ, dar fiecare poate coordona maximum 8 elevi, indiferent în ce clasă se află elevii respectivi. Comitetul de organizare îşi rezervă dreptul de a adresa invitaţii speciale pentru cadrele didactice de la unităţile de învăţământ cu statut de partener educaţional al facultății”, se menționează în regulamentul de desfășurare a competiției.

Participarea la cea de-a doua componentă a concursului, cea pe echipe, din partea elevilor deja înscriși, este opțională. Dar cadrul didactic care îi înscrie în competiție trebuie să precizeze dacă elevii doresc să se întreacă și la această probă. Punctajul unei echipe se obţine prin însumarea punctelor obţinute de fiecare elev la concursul individual. Echipele pot fi formate din minimum 5, maximum 8 elevi, indiferent de clasa la care aceştia participă la concursul individual.

Participarea la concurs este gratuită, nu se percepe taxă de participare, iar elevii care obţin premii la Concursul „Academician Cristofor Simionescu” pot fi scutiţi de taxa de înscriere la concursul de admitere pentru a deveni studenți ai Facultății de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului „Cristofor Simionescu”.

Filed in: Educație, Informațía zilei

Comments are closed.

;