Stadiul de execuţie a lucrărilor la terminalul T4 al Aeroportului a ajuns la 21%

Stadiul de execuţie a lucrărilor la viitorul terminal T4 al Aeroportului Iaşi a ajuns în acest moment la 21%, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, la finalul vizitei efectuate pe şantierul acestui obiectiv important de investiţii. Potrivit şefului administraţiei judeţene, în prezent, pe şantierul de la Aeroport lucrează peste 150 de muncitori, lucrările fiind în grafic.

“Sunt încrezător că, așa cum am promis, la sfârșitul anului vom finaliza construcția T4 și a parcării. Aeroportul Iași va deveni al doilea cel mai mare din țară, iar acest lucru va conta enorm pentru dezvoltarea economică a județului nostru”, a declarat președintele CJ Iaşi, Costel Alexe, după vizita efectuată vineri, 10 martie, pe șantier împreună cu administratorul public al județului, Andrei Cazacu.

Noul terminal va avea peste 30.000 de metri pătrați, urmând să fie al doilea obiectiv de acest fel din România, ca dimensiune, având trei niveluri, trei aviobridge-uri, peste 20 de birouri check-in, șapte porți de îmbarcare și șase porți de acces. În final, terminalul va permite procesarea unui număr de 3,3 milioane de pasageri anual, dublu față de capacitatea actuală a aeroportului. În perioadele de vârf, terminalul T4 va putea asigura realizarea formalităţilor pentru un număr de 950 de pasageri pe oră. Vor exista șapte porți pentru “Plecări” și trei porți pentru “Sosiri”, cu fluxuri bidirecționale, iar îmbarcarea pasagerilor se va face prin aviobridge-uri. În primă fază, vor fi amenajate trei astfel de poduri suspendate.

Viitorul terminal va fi construit cu o amprentă la sol de peste un hectar, pe trei niveluri (subsol, parter, etaj), și va avea o suprafață desfășurată de 31.210 mp, pe o lungime de 200 de metri și o adâncime de 50 de metri. T4 va fi ridicat pe actualul amplasament, în continuarea terminalului T3, și va fi legat de acesta printr-o galerie. T4 va deservi zborurile internaționale, traficul intern urmând a fi transferat din T2 în T3.

Proiectul presupune, de asemenea, reconfigurarea căilor de acces către aeroport și mărirea capacității de parcare auto la sol, de la 350 la 500 de locuri. În același proiect este inclusă și realizarea unui parc de panouri fotovoltaice.

Construcţia terminalul T4 este asigurată de SC STRABAG SRL, firmă declarată câştigătoare a licitaţiei organizată de Aeroportul Iaşi, valaorea investiţiei ridicându-se la 328 milioane de lei, fără TVA.

În paralel cu lucrările de construcţie a noului terminal, autorităţile locale vor modernizare infrastructura de transport rutier pe zona de nord a municipiului Iaşi, pentru a facilita accesul către aeroport. Astfel, în acest an urmează să fie reabilit şi modernizat drumul județean DJ 282G: limita Municipiului Iași — Aroneanu — Rediu Aldei și se va realiza, de asemenea, drumul de legătură din DJ 282G (Aroneanu) către Aeroportul Internațional Iași, în total 6,5 kilometri. Modernizarea drumului de la aeroport va asigura și conexiunea cu viitoarea bretea a Autostrăzii A8 (Autostrada Unirii), dar și accesul către viitorul Spital Regional de Urgențe.

Filed in: Economic, Informațía zilei

Comments are closed.

;