5:13 pm - Sunday April 20, 9873

Campanie de informare privind locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilități

Plecând de la ideea că dreptul persoanelor cu dizabilități de a avea locuri de parcare nu este un moft, ci o necesitate, Asociația Persoanelor cu Handicap din România (APHR) – Filiala Județeană Iași, în parteneriat cu Poliția Locală Iași, organizează în perioada 10 februarie – 10 mai campania „AL MEU. Și handicapul, și locul de parcare”, care are ca scop o mai bună comunicare și înțelegere între persoanele din această categorie și restul societății, în general.  În cadrul campaniei, prin intermediul oamenilor legii vor fi scoase în evidență riscurile la care se expun cei care încalcă aceste drepturi. Concret, pe durata campaniei vor fi împărțite materiale informative și vor exista discuții cu șoferii, în mai multe parcări publice din municipiul Iași.

„Prin acțiuni derulate în cadrul campaniei vom promova respectarea legislației în vigoare și de încurajare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilități, În județul Iași sunt 29.734 persoane cu dizabilități, dintre care 3.553 sunt copii. Persoanele cu dizabilități fac parte din comunitate! Ei sunt cetățeni cu drepturi depline și își revendică locul în societate, demn și egal, iar pentru o incluziune socială reală și necondiționată, se impune accesul neîngrădit la locurile de parcare rezervate și semnalizate pentru persoanele cu dizabilități”, a declarat Nicolas Țiu, coordonatorul campaniei.

După lansarea oficială a campaniei, care a avut loc vineri, 10 februarie, în parcarea Primăriei Municipiului Iași, acţiunea a continuat sâmbătă, 11 martie, în parcarea de la Gară şi respectiv în cea de la capăt Dacia.

În continuare, programul cuprinde acţiuni de informare a cetăţenilor în următoarele parcări, după cum urmează: Independenței – Lăpușneanu (18 martie); Independenței – Spitalul Spiridon (18 martie), Independenței – Mănăstirea Golia (18 martie), Hala Centrală (19 martie), strada Bărboi (19 martie), Anastasie Panu (lângă Moldova Center), (2 aprilie), Anastasie Panu (Banca Transilvania), (2 aprilie), Catedrala Mitropolitană (2 aprilie), Gara Internațională (peste drum de Petrom), (9 aprilie), Podu Roș – Red Cube (9 aprilie), Palatul Culturii-Palas (9 aprilie), Aleea Decebal (Take and Eat), (6 mai), Bulevardul Socola (Compan), (6 mai), Palatul Culturii-Palas (6 mai), strada Mușatini (cartierul Alexandru Cel Bun), (10 mai), Mircea Cel Bătrân (10 mai), Grădina Botanică (10 mai).

Campania „AL MEU. Și handicapul, și locul de parcare” promovează respectarea Legii nr. 488/2006, reactualizată, privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap la nivel național, modificată prin Legea 145 din 22 iulie 2020, care prevede că ,,parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semn internaţional pentru persoane cu handicap se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei şi ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”. Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor se va face atât de către agenţii de circulaţie, cât şi de personalul de control cu atribuţii în acest sens, iar sumele obţinute din aplicarea amenzilor se fac venit la bugetul de stat.

Filed in: Informațía zilei, ONG-uri

Comments are closed.

;