Biserica Talpalari va fi restaurată şi consolidată în cadrul unui proiect finanţat de Institutul Naţional al Patrimoniului

Biserica Naşterea Domnului – Talpalari din municipăiul Iaşi va fi restaurată şi consolidată în cadrul unui proiect cofinanţat de Institutul Naţional al Patrimoniului (INP)

Obiectivul general al proiectului constă în scoaterea din pericol a monumentului istoric și activarea comunității locale prin realizarea de documentații tehnice, respectiv prin evenimente și activități de conștientizare. Valoarea totală a proiectului este de: 236.997,00 lei, din care valoarea finanțării acordate și contractate este de 200.769,00  lei. Perioada de implementare este cuprinsă între data semnării contractului de finanțare (1 martie 2023) și data de 15 decembrie 2023.

Parteneri în cadrul proiectului sunt: Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași și Direcția Județeană pentru Cultură Iași. Beneficiari ai proiectului sunt: Unitatea de cult Parohia „Nașterea Maicii Domnului” – Tălpălari și Comunitatea parohială, 15 de studenți ai Facultății de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice, membri ai comunității Academice din Iași (istorici, specialiști), turiști veniți să viziteze municipiul Iași și publicul larg.

Aflată în apropierea Academiei Mihăilene, prima instituţie de învăţământ superior din Moldova, biserica Talpalari a fost locul unde, la 16 iunie 1835 a fost săvârşită Sfânta Liturghie şi s-a dat binecuvântarea deschiderii Academiei. De altfel, a servit drept paraclis pentru prima universitate, fiind cunoscută în epocă drept „biserică a şcoalelor”.

Fiind situată în zona centrală a Iașului (Piața Unirii), numeroase locuințe de pe cuprinsul parohiei Talpalari sunt închiriate, mai ales de eterodocși. Biserica se dovedește a fi neîncăpătoare în timpul slujbelor, fiind căutată mai ales de tinerii studenți care sunt antrenați într-o serie de activități cum ar fi un cenaclu cu frecvență săptămânală, grupuri de suport și de terapie coordonate de specialiști în domeniu, acțiuni de caritate întreprinse împreună cu enoriașii. De asemenea, parohia organizează periodic manifestări culturale și catehetice, sub genericul „Serile Talpalari”.

 

Filed in: Cultură, Informațía zilei

Comments are closed.

;