Peste 2.000 de testări privind depistarea tuberculozei, efectuate la Iaşi în cadrul campaniei derulate de DSP

Proiectul „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România” inițiat de Ministerul Sănătății, se desfășoară în continuare la nivelul județului Iași, acesta derulându-se până la finalul lunii martie 2023. Conform raportărilor, din noiembrie 2022 și până în prezent au fost efectuate 2.088 de recoltări de spută.  De remarcat că, în urma acestor recoltări, au fost depistate 15 persoane pozitive cu tuberculoză, informează, într-un comunicat, Direcţia de Sănătate Publică (DSP).

Potrivit planificărilor, luni, 20 martie, în intervalul orar 09.00 – 13.00,  în comuna Trifești vor fi efectuate testări pulmonare gratuite în cadrul proiectului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, urmând ca echipa mobilă să se deplaseze și în alte localități din zona rurală. Recoltarea de spută se realizează gratuit, fără bilet de trimitere, doar pe baza actului de identitate.

Reamintim că acest program este destinat persoanelor de peste 18 ani, cu factori de risc pentru tuberculoză, indiferent de statutul de asigurat. În vederea recoltării, acționează o echipă mobilă cu personal mixt de la Dispensarul TBC și de la  Direcția de Sănătate Publică Iași, iar probele de spută sunt lucrate în laboratoarele Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie Iași și ale Spitalului Municipal Pașcani. Persoanele depistate ca fiind suspecte de TB, inclusiv cetățenii străini, vor fi trimise la dispensarele de pneumoftiziologie teritoriale și vor beneficia de tratament și alte drepturi prevăzute de legislația în vigoare, indiferent de naționalitate sau de statutul de asigurat.

Scopul programului este reprezentat de identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză (TB), pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și asigurarea tratamentului adecvat. Depistarea precoce reduce transmiterea tuberculozei în gospodărie, la locul de muncă, la școală sau mediu comunitar. Prin realizarea acestui proiect, cresc șansele de vindecare ale pacienților și scade probabilitatea de a suferi complicații sau sechele ale TB, implicit consecințele sociale și economice asociate tuberculozei.

Ministerul Sănătății este promotorul principal al proiectului „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”. Acesta este finanțat de Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei, reprezentând o contribuție reală la creșterea eficienței utilizării fondurilor publice pentru servicii de sănătate, prin remodelarea furnizării de servicii de îngrijire a TB și tranziția de la un model centrat pe spital, la unul bazat pe servicii ambulatorii și comunitare, centrate pe pacient.

Filed in: Informațía zilei, Sănătate

Comments are closed.

;