După patru zile în care au participat la traininguri și sesiuni de brainstorming intense, în cadrul Energy Challenge Academy, cele cinci echipe s-au confruntat în marea finală unde și-au prezentat proiectele la care au lucrat pe parcursul ultimelor luni.
Echipa Universității Transilvania din Brașova fost desemnată câștigătoarea ediției din acest an și a marelui premiu în valoare de 3.000 de euro, proiectul ArtBytefiind considerat cel mai inovativ dintre cele prezentate. Acesta vine în susținerea sectorului industrial și are în vedere integrarea tehnologilor de realitate augmentată în fabrici. Realitatea augmentată oferă tehnicienilor în vizor toate informațiile necesare operării utilajelor, suprapunând instrucțiunile necesare peste imaginea reală, generând rapid și facil soluțiile dorite.
Pe locul al doilea s-a clasat echipa de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iași cu proiectul „Medenic” – un instrument software util pentru toate persoanele care doresc să apeleze la servicii medicale, aplicația oferind informațiile referitoare la pregătirea medicului, locație, servicii oferite, preț și feedback primit de la alți pacienți. Pentru această idee, echipa va fi răsplătită cu experiențe inedite la alegere, de la zborul cu parapanta la un raliu pe un circuit profesionist, în valoare de 500 euro/membru.
Cel de al treilea loc a fost ocupat de echipa Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava cu proiectul DBS Energy Solutions. În cadrul acestui demers a fost prezentat un dispozitiv care poate întrerupe alimentarea consumatorilor neesențiali cu ajutorul unui releu integrat, direct printr-o aplicație disponibilă pe telefonul mobil. Recompensa primită de echipă este un bilet la un festival la alegere, pentru fiecare membru, în valoare de până la 200 de euro.
Marea finală a avut loc la sediul companiei E.ON din Târgu Mureș și a reunit echipe de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (Iași), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (Iași), Universitatea Tehnică (Cluj-Napoca), Universitatea „Ștefan cel Mare” (Suceava) și Universitatea Transilvania (Brașov).
E.ON Energy Challenge a debutat în anul 2015 și, de atunci, a antrenat370 de studenți din diferite centre universitare din România. Proiectele prezentate pe parcursul acestor ani au oferit soluții inovative inedite, unele dintre acestea fiind implementate în cadrul companiei E.ON.
Câștigătoarea ediției 2022a fost echipa Smart, de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, cu proiectul „Smart Solar Panel Inverter”. Pe locul II s-a situat echipa Atlas de la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, cu aplicația „UniCamp”, utilă pentru facultăți, iar locul III a fost ocupat de echipa GreenMap, formată din studenți de la Universitatea Tehnică de Construcții din București și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.