Cu ocazia Zilei Mondiale a Sindromului Down, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, a partcipat marţi, 21 martie, la invitaţia Asociaţiei Cetăţenilor Implicaţi în Comunitate, la o întâlnire cu adulții și copiii cu sindrom Down din Iaşi, precum și cu familiile acestora, despre problemele cu care se confruntă aceştia în comunitatea ieșeană.
„Oamenii au nevoie de exemple. Oricine are o poveste, iar dacă te așezi și îl asculți, povestea unui om îți poate fi lecție de viață. Și, când lucrurile de bine și bunătatea unor astfel de oameni sunt împărtășite mai departe, poveștile lor ne pot inspira atât pe noi toți, cât și o țară întreagă. Astăzi, de Ziua Mondială a sindromului Down, am înțeles că nimeni nu poate să ofere atât de multă dragoste ca acești copii. Sunt atât de buni că te fac să vezi altfel viața. Astăzi am înțeles că binele și bunătatea au nevoie de noi toți, de fapte mari și de gesturi mici. Dar… mai ales de suflet. La mulți ani tuturor copiilor cu Sindrom Down, acei copii cu zâmbet larg și cu suflet curat!”, a scris preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, într-o postare pe pagina proprie de socializare.
Din dragoste pentru copiii cu Sindrom Down, la întâlnire, şeful administraţiei judeţene ieşene a purtat şosete desperecheate.
“Astăzi am purtat şosete desperecheate. Acest gest l-am făcut din respect şi dragoste pentru toţi tinerii cu Sindrom Down”, a spus preşedintele CJ Iaşi, Costel Alexe, în încheierea mesajului postat pe Facebook.
Ziua Mondială a Sindromului Down se sărbătorește în fiecare an la data de 21 martie, cu scopul de a spori gradul de conștientizare cu privire la sindromul Langdon-Down. Acest sindrom se întâlnește la aproximativ 1 din 1.200 nou născuți, iar înțelegerea și acceptarea dificultăților cu care se confruntă aceștia poate avea un impact enorm asupra calității vieții lor, a familiilor şi a comunităților. Prin urmare, această zi este o oportunitate minunată de a sensibiliza opinia publică cu privire la problemele persoanelor diagnosticate cu sindromul Down și, astfel, de a combate discriminarea acestora.
Ziua de 21 martie nu a fost aleasă întâmplător. 21 martie, a treia lună a anului, este o aluzie la unica triplare a celui de al 21-lea cromozom, cel care provoacă sindromul Down.
Sindromul Down este o afecțiune genetică permanentă, ce poate fi diagnosticată atât înainte, cât și după naștere. Oamenii care au sindromul Down pot avea dificultăți de învățare, mai blânde sau mai severe. Uneori, aceste persoane pot întâmpina probleme de ordin medical, cum ar fi afecțiuni ale inimii ori tulburări de vedere sau de auz. Astfel, copiilor cu sindrom Down le poate dura mai mult timp să învețe să vorbească, să citească, să scrie, să meargă, dar și să efectueze alte activități fizice mai complexe. Cu toate acestea, în ciuda provocărilor cărora trebuie să le facă față copiii cu sindrom Down, mulți duc o viață normală.
Persoanele cu sindromul Down pot avea anumite trăsături fizice și caracteristici distincte. Acestea, însă, nu le definesc personalitățile, hobby-urile alese și calitățile grozave.